Foto: Bima Wahyu / cc

Odu šogad ir daudz. Pat jūras piekrastē no tiem nav miera, kur nu vēl pie ūdenstilpēm mežainākos apvidos. Iet dabā bez kukaiņu atbaidīšanas līdzekļiem šogad, visticamāk, nozīmētu sabojātu atpūtu un pēc tam – vairākas dienas ilgu nemitīgu kasīšanos. Bet ko tad, ja negribas ādu un apģērbu nopūst ar DEET aerosoliem? Cilvēki sociālajos medijos slavē "gadžetus", kas ar izcilu efektivitāti garantē no odiem brīvu atpūtu ārā. Taču, kā jau visam, arī tam ir sava cena, un ne tikai naudā izsakāma.

Pretodu "veipi"

"Izskatās, ka šis būs mans vasaras gadžets Nr. 1. Kā tika ieslēgts, tā apkārtnē pazuda visi odi. Apsveru to turpmāk nēsāt līdzi arī savā mugursomā," šī tipa ierīces slavē ar pirkumu apmierināta sociālā tīkla X lietotāja. Citi piebalso, kaut seko arī piebildes, ka šis nebūs lēts prieks. Ja pašas ierīces salīdzinoši nav tik dārgas, tad to ilgstoša darbināšana gan var labi iecirst pa kabatu.

Proti, runa ir par ierīcēm, kas tuvākajā apkārtnē izplata kukaiņiem indīgus savienojumus. Darbības princips ir vienkāršs – ierīcē tiek ievietota plāksnīte vai kārtridžs ar aktīvo vielu, un tad tā tiek karsēta, izmantojot elektrību, vai gāzi. Karsēšanas rezultātā viela iztvaiko un tuvējā apkārtnē, ja ir bezvēja apstākļi, panāk no odiem brīvu zonu. Parasti ražotāji norāda arī kvadratūru, taču viss atkarīgs no laikapstākļiem. Galvenokārt jau vēja virziena un ātruma.

"Šīs ierīces strādā nedaudz līdzīgi kā elektroniskās cigaretes, tikai nikotīna vietā ir pesticīds," skaidro Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" pētnieks, Ph.D. Ingus Pērkons. Viņa specialitāte ir pārtikas drošība un vides piesārņojums.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!