šokolāde
Foto: Shutterstock

Šokolāde ir viens no iecienītākajiem kārumiem pasaulē, un tajā pašā laikā arī viens no neveselīgākajiem, ja skatās pēc cukura daudzuma produktā, Protams, ja vien jūsu izvēle nav vismelnākā šokolāde ar 100% kakao saturu.

Šokolādes pagatavošanas metode ir diezgan vienkārša. Vispirms ievāc kakaokoka (Theobroma cacao) augļus, kuros ir sēklas jeb kakao pupiņas. Kad augļi ievākti, tos atver, tādējādi pakļaujot sēklas un mīkstumu, kas tās ieskauj, skābekļa iedarbībai. Šādi viss labums tiek fermentēts vairākas dienas. Pēc fermentācijas tās tiek izžāvētas, bet pēc tam – grauzdētas. Pēc grauzdēšanas ar gaisa strūklu palīdzību no pupiņām atdala ārējo apvalku, bet pupiņas samaļ. Tām pievieno pārējās sastāvdaļas, un galvenokārt jau – cukuru. Daudz cukura. No šīs masas arī top šokolāde.

Nedaudzos šokolādes pupiņu sniegtos ieguvumus veselībai "nonullē" sastāvdaļas, kas palielina diabēta, sirds un asinsvadu slimību risku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!