Foto: Publicitātes foto

Negaidīts geizera izvirdums tūristu iecienītajā Jeloustounas Nacionālajā parkā ASV pārsteidzis pastaigu takas gājējus, liekot apmeklētājiem steigā pamest geizeru ieleju un parkam šo teritoriju slēgt līdz pat tūrisma sezonas beigām.

Negaidīts, ļoti spēcīgs hidrotermāls izvirdums Jeloustonas nacionālajā parkā otrdien, 23. jūlijā, sacēla milzīgus tvaika un dubļu mākoņus, pārbiedējot apmeklētājus, kas tobrīd atradās uz gājēju takas, ziņo ASV Nacionālo parku dienests (NPS).

Sociālajos tīklos ievietotajos video redzams, kā desmitiem cilvēku bēg no 30 metrus augsta ūdens tvaiku un dubļu staba Jeloustonas Biskvītu ielejā (Biscuit Basin), kas atrodas uz ziemeļiem no ikoniskā "Old Faithful" geizera. Biskvītu ieleja ir slavena ar saviem krāsainajiem geizeru izvirdumiem un termālajiem baseiniem, tostarp Safīra baseinu, kas atrodas netālu no izvirduma vietas.

Izvirdumā, kas notika pulksten 10.19 pēc vietējā laika, neviens netika ievainots, taču dēļu celiņam, kas ved gar šo geizeru, būs nepieciešams remonts, sociālajā platformā X ierakstījuši ASV Ģeoloģijas dienesta (USGS) pārstāvji.

Attēlos, kas uzņemti pēc izvirduma, redzami akmeņi un dubļi, kas sakrituši uz gājēju takas un margām. Parka pārstāvji informē, ka dažas akmeņu atlūzas, kas nokritušas tuvāk eksplozijas vietai, ir apmēram metru platas un sver vairākus desmitus kilogramu.

"Tas, ko mēs šodien redzējām, bija iespaidīgi un pavisam noteikti bīstami," ziņu aģentūrai "Associated Press" sacīja Maikls Polands, fiziķis un Jeloustonas vulkānu observatorijas zinātnieks. Izvirdums, kas bija samērā neliels, ja salīdzina ar iepriekšējiem, tomēr bija "ļoti labs atgādinājums par apdraudējumu", sacīja Polands.

Izvirdumu varētu būt izraisījuši aizsērējumi dabiskajā pazemes drenāžas sistēmā, uzskata Polands. Viņš sacīja, ka aizsprostojumi, iespējams, ir veicinājuši spiediena uzkrāšanos kanālos zem Biskvītu ielejas, un tas novedis līdz eksplozijai.

"Mēs redzējām, kā tvaika strūkla palielinās, un dažu sekunžu laikā tā kļuva par šo milzīgo stabu," aģentūrai AP pastāstīja nekustamo īpašumu aģente no Kalifornijas Vlada Mārča, kura tobrīd ar ģimeni viesojās Jeloustonā. "Geizers vienkārši eksplodēja un pārvērtās par melnu mākoni, kas aizklāja sauli."

Saskaņā ar NPS teikto, šis izvirdums nenozīmē, ka zem Jeloustonas palielinās vulkāniskā aktivitāte. "Šodienas sprādziens neatspoguļo izmaiņas vulkāniskajā sistēmā, kuras aktivitāte saglabājas normālā fona līmenī," ziņo NPS pārstāvji.

Jūlija sprādziens ir neliels, salīdzinot ar iepriekšējiem hidrotermālajiem izvirdumiem Jeloustonā, tostarp virkni izvirdumu pirms 13 800 gadiem apgabalā Jeloustonas ezera ziemeļaustrumu pusē. Šie izvirdumi izsita zemē krāteri 2,4 kilometru diametrā, kas ir lielākais hidrotermālais sprādziens uz Zemes, norāda Polands.

Jeloustonas darbinieki un USGS ģeologi uzrauga apgabalu, un šosezon Biskvītu baseins apmeklētājiem vairs netiks atvērts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!