Foto: Shutterstock

Starp Ruandu un Kongo plešas brīnišķīgs ezers. Bet lai jūs nemāna tā majestātiskais un gleznainais skats! Kivu ezers glabā nāvējošu noslēpumu.

Kivu ezers ir viens no Āfrikas Lielajiem ezeriem, ģeoloģiska anomālija, kas jebkurā brīdī var eksplodēt, turklāt burtiskā nozīmē, jo šī ezera dzīlēs krājas ogļskābā gāze un metāns. Izklausās kaut kur dzirdēts? Jā, mēs rakstījām par Kivu ezera "radiniekiem", Ņosu un Monunu Kamerūnā. Šie ezeri pagājušā gadsimta 80. gados tieši tā arī eksplodēja, aiznesot līdzi tūkstošiem dzīvību. Tikai nelaime tāda, ka Kivu ezers ir daudz lielāks par šiem abiem, līdz ar to potenciālais sprādziens būs jaudīgāks un diemžēl arī bīstamāks.

Kivu ezers atrodas uz divu tektonisko plātņu robežas, ko sauc par Austrumāfrikas lūzumzonu. Somālijas tektoniskā plātne dreifē uz austrumiem prom no Nūbijas plātnes (tā dažreiz tiek saukta arī par Āfrikas plātni), un šī kustība izraisa vulkānisku un seismisku aktivitāti reģionā, kas virza gāzes no Zemes garozas uz virsmu, tieši Kivu ezera dzīlēs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!