Foto: Kadrs no video

Spējais izvirdums Jeloustounas nacionālajā dabas parkā, kas pārsteidza parka apmeklētājus un lika uz šo sezonu slēgt vienu no pastaigu maršrutiem, varētu būt izveidojis jaunu geizeru, lēš ģeologi.

Kā ziņojām, 23. jūlijā Jeloustounā, kas ir viens no lielākajiem un slavenākajiem dabas parkiem ASV, notika negaidīts izvirdums Biskvītu baseinā, apberot garām ejošos tūristus ar akmeņiem un dubļiem. Tvaika strūkla uzšāvusies 180 metru augstumā, ziņo specializētais portāls "Live Science".

Jeloustonas vulkānu observatorijas (YVO) ģeologi noteica strūklas augstumu, pārbaudot sociālajos medijos ievietotās fotogrāfijas. Viņi arī precīzi noteica izvirduma vietu un dziļumu. Visticamāk, izvirdumu izraisīja aizsērējums pazemes hidrotermālajā sistēmā zem Biskvītu baseina.

Izvirdums bija pēkšņs, un novērošanas instrumenti nereģistrēja nekādus notikuma priekšvēstnešus, "Yellowstone Caldera Chronicles" raksta Maikls Polands, ASV Ģeoloģijas dienesta pētnieks, fiziķis un YVO zinātnieks. Viņš uzsver, ka neviens nav ievainots, taču "sprādziens pamatīgi sabojāja tuvējo laipu, un šī vieta apmeklētājiem joprojām ir slēgta, ģeologiem turpinot novērot aktivitāti".

Pētnieki izanalizējuši izvirduma laikā izmestos akmeņu fragmentus un noteica, ka tie sastāv no ledāju materiāliem, smilšakmeņiem, nogulumiežiem un grants, kas atrodas tieši zem virsmas. Izvirdums neizmeta nevienu fragmentu no iežiem, kas atrodas dziļākā slānī, aptuveni 50 metru dziļumā. Tas liecina, ka sprādziens bija sekls. Jeloustonā tādi neesot retums, piebilst Polands.

Nodarītie bojājumi bija salīdzinoši nelieli. Sprādziens lielāko daļu materiāla "izšāva" Faierholas upes virzienā, prom no gājēju laipas, kur izvirduma brīdī stāvēja tūristi. Lielākais akmens, kas izmests virszemē izvirduma rezultātā, aizlidoja tālu prom no apmeklētājiem, raksta Polands.

Foto: Lauren Harrison, Colorado State University

Lielākais sprādzienā izmestais akmens fragments – pieliktā mērlente rāda pusmetru. Fonā redzama gājēju laipa, kur sprādziena brīdī atradās tūristi.

Minerālu nogulsnes ūdens "caurulēs", kas iet zem Jeloustonas un baro geizerus, var bloķēt tvaika un karstā ūdens caurteci. Aizsērējums izraisa spiediena palielināšanos sistēmā, kas galu galā var izraisīt sprādzienu, tvaikam un ūdenim izlaužoties virspusē.

Šis konkrētais jūlija izvirdums, iespējams, mainīja seklo hidrotermālo "cauruļu" sistēmu Biskvītu baseinā, un pagaidām nav skaidrs, kas notiks tālāk. Pārvietojot zemi pazemē, sprādziens ir vai nu atgriezis apgabalu mierīgākā stāvoklī, atbrīvojot spiedienu, vai arī radījis jaunu geizeru, raksta Polands.

Foto: Yellowstone Volcano Observatory

Sprādziena teritorija. Ar dzelteno punktēto līniju apzīmēts izmešu lauks, augšā - Faierholas upe, aiz kuras ir apmeklētāju automašīnu stāvlaukums.

"Nav zināms, kā termālās sistēmas reaģēs," viņš raksta, bet "dati, ko ģeologi savāc no sprādziena izmešiem, sniegs vairāk informācijas par precīziem apstākļiem notikuma laikā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!