Saulkrastu novada pašvaldība uzsākusi apsaimniekošanas noteikumu izstrādi Pabažu ezeram, tāpēc piesaistīti zinātnieki, kuri ezerā veica zinātnisko zveju un hidrobioloģisko izpēti. Izpētes rezultāti būšot zināmi rudenī, bet jau šobrīd skaidrs, ka ezera ekosistēma nav līdzsvarā – trūkst plēsīgo zivju.

Sējas pagastā Pabažu ezera krastā šorīt rosās cilvēki, kuri nodarbojas ar zinātnisko zveju un hidrobioloģisko izpēti. Tikko no ezera izvilkts tīkls, zivis tiek šķirotas pa spainīšiem. Kā "ReTV" skaidro pētnieks, šīs zvejas mērķis esot noteikt, kādas zivju sugas dzīvo ezerā. Iegūtais loms neesot ne īpaši slikts, ne arī labs.

"Mēs vienmēr zinātniski skatāmies relatīvi, ar ko salīdzinām. Es esmu resns vai tievs, vesels vai nevesels, salīdzinot ar olimpisko atlētu vai ar kādu, kurš tikai sēž dīvānā. Es teiktu – vidējs Latvijas ezers. Šeit var just cilvēka ietekmi. Te ir tik daudz mazu zivju. Vairāk varētu būt plēsīgo zivju," stāsta SIA "Saldūdeņu risinājumi" pētnieks Matīss Žagars.

Zivis garšo daudziem, tāpēc lielās zivis, visticamāk, nonākušas pannā, bet mazo raudiņu esot daudz, jo ezerā tām maz dabisko ienaidnieku. "Karūsas, līnis… resurss te ir labs. Tās miermīlīgās zivis, bet es uzreiz uz pirmo acu skatu teiktu, ka ir par maz lielu asaru. Asaris – brīnišķīga indikatorsuga, tāds svarīgākais ezera asinsanalīzes elements." Pabažu ezerā balansa nav, bet šis ne tuvu nav trakākais gadījums, secina zinātnieki.

Foto: ReTV

Vairāk nekā 38 hektārus lielais Pabažu ezers kopš administratīvi teritoriālās reformas piederīgs Saulkrastu novadam. Pagājušajā gadā ezeram sākta ekspluatācijas noteikumu izstrāde, tāpēc arī pasūtīta zinātniskā zveja.

Pētnieks skaidro, ka tepat Latvijā un arī Vidzemē esot arī labi piemēri, kā ezera ekosistēmu atjaunot, tajā nemaz neiejaucoties. "Mēs bieži vien sakām, ka labākais apsaimniekošanas veids ir likt mierā. Ekosistēmām ir fantastiska spēja pašatjaunoties. Ja mēs šajā ezerā nezvejotu, nemakšķerētu piecus gadus, nekas nebūtu jādara, tas jau būtu daudz labākā stāvoklī."

Noķertās zivis tiks vestas uz laboratoriju, lai tās saskaitītu pa sugām, izvērtētu barības bāzi, noteiktu, ko zivis ēdušas un cik tās ātri aug. Šādi fakti pašvaldībai būšot noderīgi, lai izvēlētos atbilstošāko zivju sugu, ja tā vēlēsies ezerā ielaist zivju mazuļus. Pētījuma rezultāti par Pabažu ezeru gaidāmi rudenī, kad arī tiks rīkota sabiedriskā apspriešana.

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma "ReTV Ziņas" saturu atbild SIA "Re MEDIA". #SIF_MAF2024

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!