Foto: Zoo Berlin

Berlīnes zooloģiskā dārza pandu māja kļuvusi par bērnudārzu – ceturtdien, 22. augustā, pandu mātītei Menmenai piedzimuši dvīņi, paziņojis zoodārzs.

Mazuļi piedzima ar vairāk nekā stundas starpību – pulksten 13.03 un 14.19 – un abi ir veselīgi, mātes un zoodārza pieredzējušo pandu kopēju aprūpēti, un visi cer, ka tiem izdosies pārlaist pirmās, īpaši kritiskās dienas, norāda zooloģiskā dārza speciālisti.

Menmenai šie ir otrais metiens, līdz ar to pieredzējusi "bērnu kopšanā" ir arī māte.

"Savvaļā atlicis mazāk par 2000 milzu pandām, tāpēc katrs pasaulē nākušais mazulis ir svarīgs pienesums šīs apdraudētās sugas saglabāšanā," uzsver Berlīnes zooloģiskā dārza direktors Andreass Knīrems.

Mazuļi piedzimstot bija 14 centimetrus gari un svēra atttiecīgi 169 un 136 gramus, un dzimumu pagaidām nevar noteikt.

Nebrīvē milzu pandām pusē gadījumu dzimst dvīņi, un, tā kā šie dzīvnieki parasti audzina tikai vienu mazuli, pat ja piedzimst divi, Berlīnes zoo speciālisti sadarbībā ar Čengdu pandu izpētes centra ekspertiem rūpēsies par abiem Menmenas bērniem. Tas nozīmē, ka mazuļus mātei "izsniegs" reizi divās vai trijās stundās, lai tos pabarotu, bet pārējā laikā tie atradīsies zoodārza speciālistu aprūpē siltos inkubatoros.

"Mēs priecājamies, ka pie mums strādās divi pieredzējuši kolēģi no Čengdu Pandu centra, kas uzmanīs mazuļus. Ar 20 dzemdībām gadā, viņiem ir daudz vairāk pieredzes un viņi labāk pārzina dzīvnieku attīstību," saka Berlīnes zooloģiskā dārza "Panda Garden" mītnes kurators Florians Zikss. "Kopā ar mūsu komandu viņi novēros inkubatoru, mazuļu temperatūru, svērs un mērīs viņus – kā bērnu nodaļā Berlīnes slimnīcā. No turienes mēs arī saņēmām šo inkubatoru, par ko esam ļoti pateicīgi."

Kamēr jaunā ģimene apradīs viens ar otru, pandu mamma ar mazuļiem dzīvos voljēra neredzamajā daļā, kamēr tēvs Dzjao Cjins turpinās priecēt zoodārza apmeklētājus "Panda Garden", graužot bambusus un atpūšoties šūpuļtīklā. Arī dabā pandu tēviņi nepiedalās mazuļu audzināšanā.

Berlīnes zooloģiskais dārzs ir vienīgais Vācijā, kurā mīt lielās pandas. 2019. gada Menmena laida pasaulē dvīņus, kas bija pirmie Vācijā dzimušie pandu mazuļi. 2023. gadā šie jaunuļi, kam deva vārdu Pits un Paula, pārcēlās uz Čengdu Pandu izpētes centru un dzīvo tur.

Šā gada martā Menmenai veica mākslīgo apaugļošanu, un 11. augustā pārbaude atklāja, ka tā notikusi veiksmīgi un pandu mātīte gaida dvīņus.

Pandu pārošanās savvaļā ir ārkārtīgi sarežģīta, jo mātītei apaugļošajās "logs" tikai 72 stundas gadā, un savrupā dzīvesveida dēļ bieži vien attiecīgajā brīdī tēviņa vienkārši "nav pa rokai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!