Foto: Shutterstock

Ikgadējos uzbrukumus atpūtniekiem pludmalē Fukui prefektūrā, Japānā, veic viens un tas pats delfīns. Iespējamais uzbrukumu iemesls ir vientulība, raksta zinātniskais portāls "Live Science". Šis delfīns ir tēviņš, iespējams, vientuļš un tāpēc "seksuāli nogribējies", uzskata pētnieki.

Šogad Fukui prefektūrā atpūtnieki ziņojuši par 18 gadījumiem, kad tiem uzmācies delfīns, un šādi uzbrukumi notiek kopš 2022. gada. Ievainojumi pamatā nav nopietni. Lielākoties tie ir nelieli kodumi, taču ir bijuši gadījumi, kad dažiem peldētājiem lauzti kauli.

Pamatojoties uz pieejamiem fotomateriāliem un video, pētnieki uzskata, ka uzbrucējs ir viens konkrēts pudeļdeguna delfīns jeb afalīna (Tursiops aduncus), kas dzīvo Indijas okeānā un Klusajā okeānā, teikts žurnālā "Nature" publicētā ziņojumā.

"Mēs esam ievērojuši šo delfīnu parādāmies pludmalē. Tas iekož cilvēkiem, ja tie ir ūdenī, aizpeld un atgriežas," žurnāls "Nature" citē Mije Universitātes Vaļveidīgo pētniecības centra profesoru Tadamiči Morisaku. "Es uzskatu, ka viņš meklē sava veida mijiedarbību ar cilvēkiem."

Delfīniem ir raksturīgi viegli kodieni, tā viņiem ir normāla sociālā uzvedība, un šis konkrētais dzīvnieks uzskata, ka arī ar cilvēkiem viņam ir draudzīgas attiecības, saka zinātnieks.

"Ja viņš patiešām gribētu uzbrukt, darītu to ar pilnu spēku un parautu upuri zem ūdens. Bet viņš turpina pēc delfīnu standartiem maigi kost, tāpēc tas drīzāk uzskatāms par draudzīgu žestu nevis mēģinājumu uzbrukt," norāda Morisaka.

Pagaidām nav skaidrs, kāpēc šis dzīvnieks ir viens, jo šīs sugas delfīni parasti dzīvo kompānijā, tēviņiem nodibinot ilgtermiņa attiecības ar citiem tēviņiem. Delfīni, kas dzīvo pārī, kož, dzenā un pieglaužas viens otram, un iesaistās seksuālā uzvedībā, piemēram, piespiež dzimumlocekli viens otram. Morisaka uzskata, ka Fukui pludmalē novērotais delfīns mēģina izturēties pret cilvēkiem kā pret citu savas sugas tēviņu. Pudeļdeguna delfīni ir viena no tām sugām, kur biseksuāla vai homoseksuāla uzvedība nav nekas ārkārtējs un neparasts.

To novērojis vietējā akvārija direktors Rjoči Matsubara, kurš intervijā "The New York Times" pastāstījis, ka pirmajos uzbrukumos cilvēkiem 2022. un 2023. gadā delfīns mēģinājis piespiest peldētājiem savu dzimumlocekli.

Fukui prefektūras vadība iesaka atpūtniekiem neiesaistīties delfīna rotaļās. Pludmalē ir izvietotas brīdinājuma zīmes, sadrukātas informatīvās skrejlapas, ieviestas glābēju dežūras un atsevišķās pludmalēs ierobežots laiks, kad drīkst peldēties. Savukārt ūdenī izvietotas ierīces, kas rada delfīnus aizbiedējošus ultraskaņas signālus.

Ja delfīns turpinās mijiedarbību ar cilvēkiem ūdenī, situācija var kļūt bīstama, brīdina Morisaka, jo dzīvnieks var sākt mēģināt apliecināt savu dominējošo stāvokli agresīvā veidā.

"Mēs to redzējām pagājušajā vasarā, tāpēc es esmu ļoti noraizējies," izdevums "Nature" citē Morisaku. "Delfīni ir aptuveni 2,5 metrus gari un sver aptuveni 200 kilogramus, tāpēc, ja tie traucas virsū ar ātrumu 20–30 kilometri stundā, trieciena spēks būtu kā ceļu satiksmes negadījumā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!