Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bangkokas zooloģiskajā dārzā pasaulē nācis pundurnīlzirga mazulis, kas nekavējoties kļuvis par sociālo tīklu sensāciju, taču kopēji dabū cīnīties ar šīs slavas ēnas pusēm, vēsta CNN.

Visi mazuļi ir brīnumjauki – vai tas būtu kucēns, pērtiķēns vai haizivs, taču, kad runa ir par milzīgu zīdītāju mazuļiem kā ziloņi vai nīlzirgi, tur "jaukuma līmenis" iet pāri malām.

Mū Denga (Moo Deng) piedzima 10. jūlijā, un tagad ir izaugusi tiktāl, ka var dzīvoties apmeklētājiem publiski apskatāmā voljērā, taču piemīlīgās mazulītes kopēji rūpējas, lai viņas gaitām varētu sekot arī tad, kad viņa nav redzama.

Ierakstiem ar nīlzirdzēna video ir miljoniem skatījumu, un, pateicoties Mū Dengai, par trešdaļu pieaudzis arī apmeklētāju skaits zoodārzā, liecina statistika.

"Tūristus pievilina viņas dabiskais jaukums, viņas uzvedība," sarunā ar CNN izteicies zoodārza direktors Narongvits Čodčojs.

Diemžēl ne visi Mū Dengas apjūsmotāji izturas cieņpilni – reiz mazulītei uzlēja ūdeni, bet cits apmeklētājs meta viņai ar gliemežvāku, kad nīlzirgu bērniņš gulēja.

Zooloģiskā dārza vadība ir piedraudējusi ar tiesu darbiem ikvienam, kurš nodarīs pāri mazulim.

"Moo Deng" tajiešu valodā nozīmē "lēkājošā cūka" – tas ir iecienīts vietējais cūkgaļas ēdiens. Vārdu nīlzirdzēnam izvēlējās augustā "Facebook" konkursā, kurā piedalījās ap 20 tūkstošiem balsotāju.

Mātei Džonai un tēvam Tonijam šis nav pirmais bērns. Pirms viņas Džona pasaulē laida divus mazuļus – arī šie bērni nosaukti par godu populāriem tajiešu ēdieniem ("Moo Toon" un "Moo Warn").

Pundurnīlzirgu dzimtene ir Rietumāfrika, taču šī suga ir apdraudēta – savvaļā mazāk nekā 2500 indivīdu. Lielākoties tie dzīvo Libērijas, Sjerraleones, Gvinejas un Ziloņkaula krasta teritorijā, liecina Starptautiskās dabas aizsardzības savienības (IUCN) dati. Nigērijā šie dzīvnieki jau ir pilnībā iznīkuši.

Ja ir vēlme apskatīt pundurnīlzirga mazuli tuvāk nekā Taizemē, arī Berlīnes zooloģiskajā dārzā šogad 3. jūnijā piedzimis nīlzirdzēns (arī meitene), un arī viņai vārds tika izvēlēts interneta balsojumā – Tonija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!