Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ Jūrkalnē Baltijas jūrā izlaisti trīs pelēkie roņi, kas šī gada pavasarī kā novārguši, balti kamoliņi ar rētām uz ķermeņa nonāca Rīgas zooloģiskā dārza karantīnā, nu šie dzīvnieki ir veseli, krietni izauguši un gatavi atgriezties mājās jūrā, informē Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs.

Šopavasar ar Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) inspektoru gādību no piekrastes Rīgas zoodārzā tika nogādāti četri balti pelēko roņu mazuļi, kas bija ļoti novājējuši un guvuši traumas. Diemžēl viena ronēna dzīvību neizdevās glābt, savukārt pārējie sekmīgi atveseļojās.

Rehabilitācijas procesā jaunie dzīvnieki iemācījās ēst zivis ūdenī un sekmīgi pieņēmās svarā. Kad roņi bija sasnieguši optimālo ķermeņa masu, ap 50 kilogramiem, Rīgas Zoodārzs pieņēma lēmumu ielaist tos Baltijas jūrā.

"Iepriekšējos gados Baltijas jūrā esam izlaiduši vairākus Rīgas zoodārzā dzimušus, kā arī rehabilitētus pelēko roņu jaunuļus, kas aprīkoti ar GPS raidītājiem. Monitoringa rezultāti liecināja, ka dzīvnieki itin veiksmīgi spēj aklimatizēties dzīvei savvaļā. Tie no Latvijas krastiem dodas uz Baltijas jūras dienvidu reģioniem un vēlāk uz Zviedrijas piekrasti. Tas vieš pamatotu cerību, ka arī mūsu šogad izlaistajiem dzīvniekiem izdosies iedzīvoties jūrā un veiksmīgi izaugt lieliem. Lai viņiem veicas!" saka Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza dzīvnieku kolekcijas departamenta vadītāja Guna Vītola.

Ronēni līdz Rīgas jūras līča piekrastei lielākoties nokļūst no Igaunijas. Ziemā pelēko roņu mazuļi dzimst uz Igaunijas piekrastes salām un tās ieskaujošajiem ledus laukiem, un līdz Latvijas pludmalei martā un aprīlī nokļūst peldus vai retos gadījumos uz dreifējošiem ledus gabaliem.

Roņu mazuļi, kas pavasarī iznāk jūras krastā, Latvijā nav neparasta aina – tā viņi uzkrāj spēkus un sasildās. Roņu mazuļus nav jādzen ūdenī un veselīgiem ronēniem cilvēka palīdzība nav nepieciešama. Ja ronis tiek izbiedēts vai iedzīts jūrā, pirms tas ir atguvis spēkus un pietiekami sasildījies, ūdenī tam ir liels risks neizdzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!