Foto: Shutterstock

Vasaras vidū bija, bet nu vairs nav – par sēņu trūkumu mežā nu sūkstās ne viens vien sēņošanas entuziasts. Kur tās palikušas, taujājām Latvijas Nacionālā dabas muzeja (LNDM) mikoloģei Diānai Meierei.

To, ka ar sēnēm ir kā ar bitēm, dzirdam ne pirmo reizi. Tas izskanēja arī raidījumā "Zinātne vai muļķības", kur uz sarunu par sēnēm bijām aicinājuši LNDM mikoloģi Initu Dānieli. Prasījām, vai tiem, kas grib sēņu mērci, bet negrib bradāt pa mežu, ir izredzes gailenes "pieradināt" un, piemēram, ieviest savā piemājas dārzā.

"Var jau mēģināt, bet gailenes un bekas ir mikorizas sēnes. Tām vajag pareizo koku. Ja mēģināsiet tās iestādīt zem ābeles, tās noteikti neaugs. Ja jums ir piemājas birzīte, var mēģināt. Taču jūs tāpat nezināsiet, vai tās izauga tāpēc, ka esat tur izbēruši gaileņu atliekas, vai tāpēc, ka tur vienkārši ir piemēroti apstākļi, un tās tāpat būtu tur izaugušas," toreiz stāstīja mikoloģe. Tātad tomēr būs vien jākar elkonī groziņš un jābrien mežā.

Diemžēl šobrīd tur ar sēnēm vairs tik spīdoši nav. "Ar sēnēm viss kā ar bitēm – to augšana mainās atkarībā no vairākiem faktoriem, lielākoties no temperatūras un mitruma apstākļiem," bilst Meiere. Cilvēkiem ilga, silta un sausa vasara ir pat ļoti pa prātam. Bet ne sēnēm. "Tām ilgstošais sausums un karstums, kas vēl vairāk izkaltē mežus, nav piemērots augšanai. Tādēļ nav brīnums, ka sēņu šobrīd mazāk nekā ierasts," bilst Meiere. Jāpiebilst, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija liecina – augusts tiešām bijis sausāks par normu.

Sēņu daudzumam mežā gan tādas "normas" kā nokrišņiem nav. "Tas ir mainīgs katru gadu, tomēr pēdējos gados vairākkārt bijuši ilgstoši karstuma periodi, kas ietekmējuši sēņu augšanu," saka mikoloģe un pieļauj, ka tā ir viena no klimata pārmaiņu izpausmēm.

Knapā sēņu raža ir arī tas iemesls, kāpēc atlikta ikgadējā sēņu izstāde Nacionālajā dabas muzejā. Sēņu entuziastiem gan vēl par agru bēdāties – tā ir atlikta, ne atcelta. Ja laikapstākļi mainīsies un sāksies lietus periods, sēnes var parādīties. "Tad izstāde muzejā tiks sarīkota. Neesam zaudējuši cerības," saka speciāliste un aicina piedalīties un sekot līdzi dažādiem citiem sēņu izziņas pasākumiem, kas rudenī notiek visā Latvijā.

Šo to jaunu par sēnēm vari uzzināt arī raidījuma "Zinātne vai muļķības" epizodē, kurā par raganu apļiem un mušmiru Jēzu stāsta mikoloģe Inita Dāniele un toksikologs Roberts Stašinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!