Foto: AFP/Scanpix/LETA

Somija novembrī, vairāk nekā astoņus gadus pirms laika, atdos Ķīnai divas milzu pandas, jo privātais zooloģiskais dārzs, kurā tās mājo, vairs nevar atļauties šos dzīvniekus uzturēt, vēsta "CNN World"

Pandas vārdā Lumi un Piri Somijā ieradās 2018. gada janvārī, dažus mēnešus pēc tam, kad Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins apmeklēja šo valsti un parakstīja kopīgu vienošanos par dzīvnieku aizsardzību.

Ķīnas Tautas Republika jau izsenis ir sūtījusi pandas ārvalstu zooloģiskajiem dārziem, lai stiprinātu tirdzniecības saites, ārējās attiecības un uzlabotu savu starptautisko tēlu. Somija bija noslēgusi līgumu par pandu uzturēšanu zooloģiskajā dārzā uz 15 gadiem, taču drīzumā pandas nonāks karantīnā un sāks ceļu atpakaļ uz Ķīnu, ziņo "Ahtari" zoodārzs.

"Ahtari", kas ir privāts uzņēmums, bija ieguldījis vairāk nekā astoņus miljonus eiro objektā, kurā pandas dzīvo. Un par to uzturēšanu jāmaksā milzu nauda – 1,5 miljoni eiro gadā, saka "Ahtari" priekšsēdētājs Risto Sivonens.

Zooloģiskais dārzs cerēja, ka iespaidīgie melnbaltie lāči piesaistīs apmeklētājus Somijas centrālajā daļā, taču pagājušajā gadā paziņoja, ka tā vietā ir uzkrājis parādus, kas turpina pieaugt. Pie tā vainojama pandēmija, kas krietni ierobežoja ceļošanu. Tāpat pa kabatu situsi arī pieaugošā inflācija, kas palielināja izmaksas, bet Somijas valdība pērn noraidīja zoodārza lūgumus piešķirt valsts finansējumu.

Diskusijas par to, vai pandas atdot vai ne, ilga trīs gadus, stāsta Sivonens. "Tagad mēs esam sasnieguši punktu, kurā ķīnieši teica, ka to (atdot pandas) var izdarīt."

Pandu atgriešana ir zoodārza biznesa lēmums, kurā nebija iesaistīta Somijas valdība, un tam nevajadzētu ietekmēt abu valstu attiecības, norāda Somijas Ārlietu ministrija. Lai arī Ķīna centās palīdzēt zooloģiskajam dārzam, abas valstis pēc draudzīgām apspriedēm beidzot vienojās par pandu atgriešanu,

"Ahtari" ir 60 hektārus liels zoodārzs Ahtari pilsētā, Somijā, kas tika atvērts 1973. gadā. Tas ir otrs lielākais zoodārzs Somijā un ir Eiropas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācijas (EAZA) biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!