Foto: LETA

Ņujorka ir nākusi klajā ar jaunu pieeju savai bēdīgi slavenajai žurku problēmai. Cīņā ar grauzējiem eksperimenta ietvaros tiks izmantotas kontracepcijas tabletes, vēsta "Sky News".

Saskaņā ar pilsētas mērijas apstiprināto plānu, no nākamā gada nelielā Ņujorkas daļā izvietos žurku slazdus, kuros iebērtas kontracepcijas tabletes. Idejas autori cer, ka tā minētajā rajonā izdosies ierobežot žurku dzimstību. Katru mēnesi tiks pārbaudīts, cik daudz "Contrapest" tablešu slazdos vēl atlicis, lai novērtētu tā efektivitāti.

Uzņēmums "Senestech", kas ražo šo augu izcelsmes produktu, apgalvo – viena deva produkta uz 45 dienām ierobežos žurku spēju vairoties. Tas ir humāns veids, kā samazināt grauzēju populāciju, vienlaikus neapdraudot citus dzīvniekus vai vidi.

Uzņēmuma pārstāvji apgalvo, ka tas ir efektīvāks ilgtermiņa risinājums grauzēju invāzijas apturēšanai nekā raticīdi jeb žurku inde, jo grauzēju dzimstības līmenis tāpat vienmēr pārsniegs mirstības līmeni. Uzņēmumā skaidro: ja pēc žurku indēšanas dzīvs paliek kaut vai viens tēviņš un mātīte, gadā laikā var sarasties pat ap 15 000 pēcnācēju. Tāpēc ierobežot dzimstību esot labākais variants.

Produkta sastāvdaļas izraisa sava veida menopauzi žurku mātītēm un traucē spermas ražošanu tēviņu organismā. Tādējādi laika gaitā varēšot samazinot populāciju par 95 procentiem, liecina "Senestech" aprēķini.

Ņujorkā mājo aptuveni trīs miljoni žurku, "Sky News" apgalvo kaitēkļu kontroles uzņēmumā MMPC, šos datus pamatojot ar plaši citētu Džonatana Auerbaha 2014. gada pētījumu. Metropole jau izsenis ir bēdīgi slavena ar savu žurku problēmu. Tā kļūst aizvien redzamāka laikā, kad cilvēki soctīklos diendienā dalās ar video, kuros redzami pa pilsētu skraidošie grauzēji.

Dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācijā PETA jaunā Ņujorkas pieeja tiek vērtēta atzinīgi – tā esot inovatīva –, un dzīvnieku aizstāvji esot pateicīgi mērijai par to, ka grauzēju apkarošanai tiek izmantota kontracepcija, nevis inde vai smacēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!