Kaut polārlapsas pēdējos gados šad tad manītas Somijas ziemeļu rajonos, kopš 1996. gada nebija dokumentēts neviens gadījums, kad Somijas teritorijā pasaulē būtu nākuši polārlapsu mazuļi. Nu pēdējais apsekojums liecina – beidzot tas atkal ir noticis, un Somijas teritorijā pasaulē nākuši un savas jaunības dienas aizvada trīs polārlapsēni. Kaut globāli šī suga nav apdraudēto sarakstā, Somijā polārlapsas skaitās viena no aizsargājamajām dzīvnieku sugām.

"Metsähallitus" ir Somijas valsts uzņēmums, kas tostarp atbild arī par aizsargājamo dabas teritoriju un resursu pārvaldību. Uzņēmuma "Instagram" kontā vēstīts par priecīgajiem jaunumiem – trīs polārlapsēnu piedzimšanu. Tāpat uzņēmums savus sekotājus mudina nākt klajā ar saviem ierosinājumiem, kā lapsēnus nosaukt. Pašlaik līderpozīcijās esot vārdi Riipi, Loiro un Rokka.

"Metsähallitus" un Pasaules Dabas fonda Somijas nodaļa jau gadiem ilgi cenšas atjaunot polārlapsu populāciju Somijā. Šajā projektā tostarp uzstādītas arī īpašas barošanas stacijas ar novērošanas kamerām. Lai lapsa tiktu pie barības, tai jāielien tvertnē pa cauruli. Tā ir pārāk šaura, lai pie barības šādi tiktu augumā lielākās rudās lapsas, taču polārlapsām šīs "durvis" ir tieši laikā.

Līdzīgas iniciatīvas ir gan Zviedrijā, gan Norvēģijā, kur polārlapsu populācija jau ir atguvusies nedaudz labāk. Kopā šajās teritorijās nu mīt apmēram 400 polārlapsas. Somijā šie dzīvnieki ienāk visretāk, taču šis pavērsiens ir labs pamats cerībām. 2020. gadā Pasaules Dabas fonda Somijas nodaļa turklāt tika izvēlēta par vienu no četrām, kas saņēma grantu "Arctic Fox Initiative" programmā, tādējādi tiekot pie papildu 40 tūkstošiem eiro, lai veicinātu polārlapsu populācijas atjaunošanos un nostiprināšanos Somijā. Finansējums izlietots jau minēto barošanas staciju uzturēšanai, kā arī to izmantos polārlapsu potenciāli apdzīvoto teritoriju apsekošanas ekspedīcijām.

Barība nav tikai dzīvnieku piesaistīšanai. Tā kā stacijas aprīkotas ar kamerām, šī pētniekiem ir arī iespēja vērot polārlapsu uzvedību un paradumus. Ja polārlapsas kādā brīdī atkal atzīs Somijas teritoriju par mazuļu audzināšanai piemērotu (tas lielākoties, protams, atkarīgs tieši no pārtikas pieejamības – polārlapsas pārsvarā medī nelielus grauzējus), tad viens polārlapsu pāris sezonā var izaudzināt pat vairāk nekā desmit lapsēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!