Foto: Shutterstock
Pasaulē lielākais nebrīvē dzīvojošais krokodils Kasijs ir nosvinējis savu 120 dzimšanas dienu. Šāds dzīves ilgums krokodiliem nav ierasts, taču nekas neliecina par to, ka Kasijs nebaudīs vel daudz skaistu dzimšanas dienu.

19. jūnijā Kasijam tika veikta ikgadējā veselības pārbaude, kurā konstatēts, ka krokodils jūtas labi un ir vesels, lai gan laiku pa laikam par sevi liek manīt savvaļas dzīves laikā gūtās traumas. Kopumā nekas neliecina par to, ka Kasijam priekšā nebūtu vēl daudzi skaisti dzīves gadi, "Live Science" pastāstījis Todijs Skots, krokodilu audzētājs "Marineland" krokodilu parkā Zaļajā salā Austrālijā, kur mīt Kasijs.

Kasijs tika notverts 1984. gadā liellopu fermā brīdī, kad uzbruka mājlopiem. Savvaļā iespaidīgā izmēra krokodils nodzīvojis 80 gadus, bet krokodilu fermā pavadījis jau vairāk nekā 35 gadus.

Lai arī pētnieki nezina precīzu sālsūdens krokodilu dzīves ilgumu, tiek pieņemts, ka nebrīvē maksimālais krokodilu dzīves ilgums ir aptuveni 100 līdz 120 gadi, bet savvaļā to mūža ilgums ir krietni mazāks – aptuveni 60 gadi.

"Kasijs ir lielisks, skaists zēns," tā par krokodilu izteikusies Austrālijas Krokodilu centra rīkotājdirektore Selija Isberga. Kā stāsta krokodilu parka pārstāvis Skots, Kasijam nepatīk, ja tuvu viņa iežogojumam tiek darbināta tehnika. Savādā reaģēšana uz skaļu tehniku tiek saistīta ar piedzīvoto savvaļā – kad Kasijs tika notverts, viņam trūka daļa no purnina. Šāda trauma var rasties, ja krokodils, uzbrūkot laivai, mēģina iekosties dzenskrūvē, telekanālam "ABC News" pastāstījis krokodilu pētnieks Greiems Vebs.

Arī nākamgad Kasijam tiks veikta veselības pārbaude. Pārbaude pārsvarā tiek veikta, krokodilu ilgāku laiku novērojot pa gabalu, lai izvairītos no lieka stresa radīšanas dzīvniekam. Krokodili, kas necieš no stresa, ir mazāk uzņēmīgi pret slimībām un ar stiprāku imūnsistēmu. Gaidot Kasija nākamo dzimšanas dienu, krokodila aprūpētāji parūpēsies, lai viņš saņemtu pietiekami daudz saules gaismas – tiks paretināta koka lapotne virs krokodila voljera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!