Ne visiem ziemeļbriežiem ir paveicies kā tiem, kas pavisam drīz vilks Ziemassvētku vecīša kamanas, lai izvadātu visiem pasaules bērniem dāvanas. Par saviem briežiem Ziemassvētku vecītis noteikti labi parūpējas, bet pārējiem nākas vien skarbajos apstākļos izdzīvot pašiem. Kā sniega laukos atrast galveno briežu pārtikas avotu – briežu ķērpi? Izrādās, te nāk palīgā unikālā ziemeļbriežu redze, kas būtiski atšķiras no cilvēku redzes.

Izpētīts, ka ziemeļbriežu acis ziemā maina krāus no zeltainas uz zilu. Tādējādi iespējams efektīvāk izmantot to nelielo daudzumu gaismas, lai labāk redzētu tumsā. Turklāt ne tikai tas – ziemeļbriežu redzei ir vēl kāda īpašība, kas piemīt, piemēram, putniem un kukaiņiem, bet zīdītāju vidū ir ļoti maz izplatīta. Proti, ziemeļbrieži daļēji redz arī ultravioletās gaismas diapazonā. Un šai spējai ir ļoti būtiska nozīme ziemeļbriežu izdzīvošanā, uzskata vien pirms dažām dienām publicēta pētījuma autori.

Dartmutas Koledžas biologs Natenjels Dominijs ar savu komandu vēroja briežus Kērngorma kalnos Skotijā. Tur mīt Apvienotajā Karalistē vienīgais ziemeļbriežu ganāmpulks. Savulaik tur briežu bijis vairāk, taču tie pilnībā izmedīti un atkal ievesti vien 1950. gados no Skandināvijas.

Šajos kalnos ir bagātīga ķērpju dažādība – aptuveni 1500 sugu –, taču ziemas mēnešos ziemeļbrieži uzturā paļaujas gandrīz tikai uz Caldonia rangiferina jeb briežu ķērpjiem. “Neparasti tik lielā mērā paļauties tikai uz ķērpjiem, jo īpaši tad, kad runa ir par tik lielu zīdītāju,” paziņojumā presei bils Dominijs.


Briežu ķērpji ir gaišas krāsas un sniegotā klajumā ļoti grūti saskatāmi. Cilvēkam, bet ne ziemeļbriežiem! Kā noskaidroja Dominija komanda, briežu ķērpji, kā arī vairākas citas ķērpju sugas absorbē ultravioleto starojumu. Izmantojot filtrus, pētnieki mēģināja pietuvoties tam, kā pasauli redz ziemeļbrieži. Ķērpji, raugoties ar pret ultravioletu starojumu jutīgajām ziemeļbrieža acīm, sniegotos klajumos izskatās kā tumši plankumi uz gaiša fona un tādējādi ir viegli atrodami.

Polārajā ziemā, kur ilgstoši saule ir zem apvāršņa, bet laikapstākļi skarbi un nemīlīgi, spēja taupīt enerģiju var novilkt robežu starp izdzīvošanu un nāvi. “Ziemeļbrieži negrib velti tērēt enerģiju, klīstot apkārt un meklējot ēdienu,” skaidro Dominijs. Ja ķērpjus var pamanīt pa gabalu, jo tie kā tumši pleķi labi izceļas uz pārējā fona, tā ir liela priekšrocība un ļauj ietaupīt kalorijas, kas citādi tiktu izšķiestas, staigājot pa vietām, kur ķērpju nemaz nav.

Šī gan nav vienīgā ziemeļbriežu neparastā īpašība. Lūk, te vēl vairākas, kas tos padara par izciliem Ziemassvētku vecīša sabiedrotajiem:

Pieci pierādījumi, ka evolūcija ziemeļbriežus perfekti pielāgojusi kamanu vilkšanai


Mēs visi labi zinām, ka Ziemassvētku vecītim būtu ārkārtīgi grūti piegādāt dāvanas visā pasaulē, ja viņam palīgā nenāktu burvju ziemeļbrieži. Bet kāpēc tieši ziemeļbrieži un nevis kāds cits dzīvnieks izvēlēti par Ziemassvētku vecīša kamanu vilcējiem? Izrādās, ka ziemeļbrieži jau bioloģiski ir ideāli piemēroti šim darbam. Šeit pieci iemesli, kāpēc tā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!