Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nākamajā gadā Japānā sāks būvēt pirmo zeta klases superdatoru. Tas izmaksās 750 miljonus un ar savu skaitļošanas jaudu "pazemos" jebkuru šobrīd uzbūvēto lieldatoru, vēsta "Live Science".

Ko nozīmē "zeta klases"? Runa ir par datora skaitļošanas jaudas rādītāju, ko mēra kā FLOPS jeb peldošā komata darbību sekundē. Pirms diviem gadiem superdators "Frontier", kas atrodas Okridžas laboratorijā ASV, pirmo reizi caursita eksaflopa "griestus", veicot 1,102 kvintiljonus darbību sekundē. Kvintiljons ir skaitlis ar 18 nullēm. Nākamā "līga" ir zetaflops jeb sekstiljons šādu darbību sekundē. Sekstiljons ir skaitlis ar 21 nulli.

Plāni par šāda skaitļošanas giganta izgatavošanu pirmo reizi izskanēja 28. augustā, kad par to paziņoja Japānā par izglītību, kultūru, zinātni un tehnoloģijām atbildīgā ministrija. Ja būvniecība ies pēc plāna, tad dators sāks darboties 2030. gadā, un Japāna šādu soli izlēmusi spert, lai mākslīgā intelekta iespējotā laikmetā neatpaliktu no citām attīstītajām valstīm zinātniskajā jomā. Mūsdienās ļoti daudz atklājumu daļiņu fizikā, astronomijā, bioloģijā, ķīmijā un materiālzinātnē ir atkarīgi no pieejamajām skaitļošanas jaudām. Jo ātrāki superdatori, jo raitāk un precīzāk pētnieki var modelēt, piemēram, kā konkrēts materiāls "uzvedīsies" noteiktos apstākļos bez vajadzības to uzreiz pārbaudīt laboratorijā sarežģītos un grūti sagatavojamos eksperimentos.

Šis dators būtu pēctecis Japānas superdatoram "Fugaku", kas mūsdienu standartiem arī nav nekāds lempis un spēj sasniegt 0,44 eksaflopu slieksni. "Fugaku" pašlaik ir ceturtais ātrākais superdators pasaulē.

Viens no lielākajiem izaicinājumiem lieldatoru būvēšanā ir risinājumi, kā padarīt tos energoefektīvus. Ja tiktu izmantotas pašreizējās superdatoru tehnoloģijas un risinājumi, tad zeta klases skaitļotāja darbināšanai vajadzētu tik daudz elektroenerģijas, cik saražo 21 kodolspēkstacija. Skaidrs, ka tas nav reālistiski, tāpēc nāksies vien inovēt. Nav izslēgts, ka kāda cita valsts pasteigsies pirms Japānas, taču arī ļoti ticams tas nav. Visdrīzāk, tieši šis kļūs par pirmo zeta klases skaitļotāju. Visjaudīgāko pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!