Foto: Arhīva foto

Biežākie saņemtie ziņojumi par šo peldlīdzekli bija palīdzības saucieni, jo tas nepārprotami izskatās pēc daļēji nogrimuša tankera. Patiesībā FLIP ("Floating instrument platform") bija milzu boja, kam darba laikā tieši tā arī bija jāizskatās – pēc grimstoša kuģa!

Kāpēc gan zinātniekiem būtu vajadzīga šāda dīvaina iekārta – vai tad ar pētnieciskajiem kuģiem, zemūdenēm un batiskafiem nepietika? Izrādās – ne. Ar FLIP varēja veikt ļoti specifiskus mērījumus un iegūt datus par norisēm okeānā, ko pa ūdens virsmu peldošas vai grimstošas iekārtas nav spējīgas zinātniekiem sagādāt.

Ideja ģeniāli vienkārša ­– gara un ļoti stabila boja, kuru ar balasta palīdzību var sasvērt vertikāli, 90 grādu leņķī. Pie platformas korpusa, kas atradās zem ūdens, bija piestiprināti visdažādākie mērinstrumenti, bet iekšpusē bija balasta telpas, kuras piepildīja ar ūdeni, lai mainītu izsvarojumu un platforma varētu nostāties stāvus.

"RP FLIP bija viens no inovatīvākajiem okeāna izpētes instrumentiem, kāds jebkad izgudrots," lepojas Skripsa Okeanogrāfijas institūts, pēc kura projekta platforma tika radīta. Šo projektu finansēja ASV Jūras izpētes departaments un privāti investori. Ūdenī to nolaida 1962. gada vasarā, klusā līcī Vašingtonas štatā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!