I.K. Ilic, V.Galli, L. Lamanna, P. Cataldi, L. Pasquale, V.F. Annese, A. Athanassiou, M. Caironi
Nebūs gan nekāda lieliskā restorāna pieredze, taču jā – šo bateriju pavisam noteikti var droši apēst. Atšķirībā no kartupeļu vai citronu baterijām, šo var arī atkārtoti uzlādēt, gluži kā elektronikā plaši lietotās litija-jonu baterijas. Šāda tehnoloģija paver daudz iespēju nākotnē – medicīnā, pārtikas kvalitātes kontrolē un citās jomās, vēsta vietne "Popular Science".

No kā tā sastāv? Apmēram kvadrātcentimetru lielās baterijas anods izgatavots no riboflavīna jeb – B2 vitamīna. Katods radīts no daudzos augļos un dārzeņos atrodamā kvercetīna, savukārt elektrolītu veido šķīdums uz ūdens bāzes. Separatoru, kas atdala baterijas polus, labi pazīs visi suši cienītāji – tas taisīts no nori jeb kaltētām jūraszālēm.

Šī baterija var darbināt pavisam nelielas ierīces un tikai īsu laiku. Tā darbojas ar 0,65 voltu spriegumu un spēj 12 minūtes nodrošināt 48 mikroampērus stipru strāvu. Taču būtiskākā īpašība – baterija ir atkārtoti uzlādējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!