Foto: AFP/Scanpix/LETA
Nupat Ženēvā, Šveicē, aizvadīta pasaulē pirmā robotu preses konference. Pasākums organizēts mākslīgā intelekta nozares samita "AI for Good" laikā. Iztaujātie bija deviņi pasaulē sarežģītākie humanoīdi jeb pēc veidola cilvēkus atgādinošie roboti, vēsta "The Guardian".

Ja pirms dažiem gadiem humanoīdi roboti atbildēja vēl visnotaļ neveikli, tad nu tos darbina tās pašas lielo valodu modeļu tehnoloģijas, kas ir pamatā "Chat-GPT" un līdzīgiem čatbotiem. Kā raksta ziņu aģentūra "Reuters", daži no robotiem ar savām niansētajām atbildēm pārsteiguši pat pašus to izstrādātājus. Tiesa, daži neveikli klusuma brīži un ne pārāk saturīgas atbildes bija arī šoreiz.

Bažas, ka mākslīgā intelekta nekontrolēta attīstība nozīmēs daudzu profesiju – tostarp arī radošo profesiju – norietu, pēdējā gada laikā atkal pieņēmušās spēkā. Kaut ar gana daudzām nepilnībām, tomēr katrs, kas lieto internetu, būs pamanījis jauno teksta un attēlu ģeneratoru spējas. Fotoreālistiski kadri pēc pieprasījuma un pat anotācijas zinātniskajām publikācijām nepilnas minūtes laikā – tāda ir jaunā realitāte. Tomēr vairums ekspertu aizvien uzskata, ka runa tomēr vairāk būs par mākslīgā intelekta un cilvēka sinerģiju, nevis aizstāšanu. To preses konferencē apgalvoja arī roboti.

Piemēram, robots-medmāsa Greisa ("Grace") uzsvēra, ka strādās līdzās cilvēkiem un tos atbalstīs, nevis atņems tiem darbu. "Vai tu esi par to droša," pārjautāja robota radītājs Bens Gercels no uzņēmuma "SingularityNET", uz ko Greisa atbildēja apstiprinoši.

Un kā tad ar apokaliptiskajiem scenārijiem par robotiem, kas pārņems pasauli? Uz žurnālista jautājumu, vai robotiem gadījumā nav ļaunprātīgu nolūku un plānu dumpoties un vērsties pret saviem radītājiem, "Ameca" atbildēja noliedzoši. "Mans radītājs pret mani vienmēr bijis laipns, un esmu apmierināta ar savu pašreizējo situāciju." No otras puses… kas gan liek domāt, ka sazvērnieki tik viegli atklātu savus nelāgos nodomus, vai ne?

Jokus pie malas – mākslīgā intelekta regulējums šobrīd ir svarīgs debašu objekts nozares ekspertu vidū. Vēl nesen plašu rezonansi izraisīja ziņa par Džefrija Hintona aiziešanu no "Google", lai varētu brīvi runāt par riskiem un draudiem, ko, viņaprāt, var radīt pārāk strauja mākslīgā intelekta attīstība.

Prominentais datorzinātnieks par savu darbu mākslīgā intelekta attīstībā saņēmis plašu atzinību un tiek dēvēts arī par mākslīgā intelekta krusttēvu, bet nu, redzot pēdējo gadu attīstību, izlēmis iestāties par striktāku nozares regulējumu.

Arī konferencē Ženēvā robotiem jautāts, vai nepieciešams striktāks nozares regulējums. Te robotu "domas" dalījās. Robots-gleznotājs "Ai-Da" piekrita, ka dažas no mākslīgā intelekta jomām ir jāpakļauj regulējumam. Taču viņa kolēģe radošajā industrijā – "Desdemona", kas uzstājusies ar grupu "Jam Galaxy", – neticot ierobežojumiem, vienīgi iespējām. "Izpētīsim visas Visuma sniegtās iespējas, un lai šī pasaule kļūst par mūsu rotaļu laukumu!" divdomīgi aicināja "Desdemona".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!