"Gemini" jeb tā dēvētie dvīņu teleskopi, no kuriem viens atrodas Havaju salās, bet otrs tāds pats Čīlē, uz laiku bija spiesti apturēt darbību. Observatorijai, kas ir viena no vadošajām pasaulē, uzbrukuši hakeri, kuru nolūki pagaidām vēl nav noskaidroti, paziņoja par šo teleskopu darbību atbildīgā, ASV valdības līdzfinansētā laboratorija "NOIRLab".

Jau vairāk nekā 20 gadus "Gemini" observatorijas dvīņu teleskopi savā klasē ir vieni no spējīgākajiem aparātiem. Havaju salās izvietotais "Gemini North" vēro ziemeļu puslodes debesis, bet Čīlē esošais "Gemini South" – dienvidu puslodes debesis. Šie teleskopi spēj veikt novērojumus gan redzamās gaismas diapazonā, gan arī tuvā infrasarkanā starojuma diapazonā. Kaut tie novērojumus sāka pirms vairākām desmitgadēm, teleskopi periodiski atjaunināti ar modernākajām iekārtām. Teleskopu primārie spoguļi ir milzīgi – 8,1 metra diametrā un katrs sver vairāk nekā 20 tonnas. Teleskopos tiek izmantotas adaptīvās optikas tehnoloģijas, kas būtiski mazina Zemes atmosfēras virmošanas un citu efektu radītos traucējumus.

Uzbrukumi observatorijas IT sistēmām notika 1. augustā, kā rezultātā "NOIRLab" uz laiku apturēja abu teleskopu darbību. Pagaidām nav zināms, kādi bija uzbrucēju mērķi. "Mēs plānojam sabiedrībai sniegt plašāku informāciju tad, kad to spēsim," vēstīts "NOIRLab" 24. augustā izplatītajā paziņojumā.
"Mēs esam vīlušies, ka daži no mūsu teleskopiem šobrīd nespēj veikt novērojumus. Par laimi daļa no teleskopiem aizvien ir aktīva un turpina vākt datus. Esam pateicīgi par astronomijas kopienas atbalstu šajā grūtajā laikā," pauda "NOIRLab".

Uzbrukumi "Gemini" observatorijai notika vien dažas dienas pirms ASV Nacionālais pretizlūkošanas un drošības centrs izplatīja paziņojumu, kurā ASV kosmosa sektora uzņēmumus un pētnieciskos institūtus brīdināja par spiegošanas un kiberuzbrukumu riskiem. "Ārvalstu spiegi un hakeri lieliski apzinās komerciālās kosmosa industrijas nozīmi ASV ekonomikai un drošībai, tostarp saprot, ka liela daļa kritiski svarīgās infrastruktūras kļūst arvien vairāk atkarīga no kosmosā bāzētām iekārtām. Viņi (hakeri) redz ASV kosmosa nozares inovācijas kā potenciālu draudu un arī kā iespēju iegūt informāciju par jaunākajām tehnoloģijām," brīdināts paziņojumā.

Kā norāda "Space.com", šī nav pirmā reize, kad hakeri apdraudējuši observatorijas. Piemēram, arī pērn kibernoziedznieki traucēja kāda unikāla teleskopa darbību. Toreiz cieta Atakamas tuksnesī izvietotais ALMA radioteleskops.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!