Foto: Alens Opoļskis/DELFI
No pirmās krama uzšķiltās dzirksteles līdz raķešdzinējiem, kas nogādā cilvēkus kosmosā. No čupiņas Marsa regolīta līdz 3D drukātai mītnei, kas pasargās nākotnes astronautus no radiācijas. Šādu cilvēces izgudrojumu stāstu pauž Cēsīs nesen atklātais Kosmosa izziņas centrs. Un nākotnes astronauti būs arī no Latvijas – par to ir pārliecināts centra izglītības satura vadītājs un viens no ekspozīcijas galvenajiem autoriem Jānis Urtāns, kurš “Campus” iepazīstināja ar Astru un Austri, pirmajiem Latvijas astronautiem.

Vienots stāsts


Ja neesi gatavs "startam", tad Kosmosa izziņas centrā var noķert arī nelielu izbīli. Pat daži no pašiem jaunajiem eksperimentētājiem satrūkās, blīkšķim atskanot negaidīti spēcīgam. Trokšņotājs ir stends, kurā tiek demonstrēts elektrolīzes process: nospiežot palaišanas pogu, sākas laika atskaite. Kā jau visos raķešu startos. Un tad – bam! – sprādziens, kas gaisā uzsviež raķetes modelīti. Blīkšķim nepieciešamā degviela tiek saražota turpat uz vietas, sadalot ūdeni ūdeņradī un skābeklī. Tieši šādu raķešdegvielas ražošanas procesu daudzi iztēlojas arī uz Marsa, jo ūdens tur ir. Tiesa gan, pārsvarā kā ledus.

Šāda sasaiste ar reāliem konceptiem, ko attīsta kosmosa apguves vajadzībām, ir katrā stendā. Tas pamatā ir izglītības saturs, kas "geimificēts" jeb pasniegts, izmantojot spēles elementus. Centrs ir atvērts vien dažas nedēļas, bet Urtāns jau novērojis, ka pie dažiem interaktīvajiem stendiem vecāki ar atvasēm pavada pat pusstundu. Piemēram, pie spēles, kur jāsavieno dažādi elementi, lai iegūtu planētas apdzīvošanai vajadzīgos resursus. Pie kā varam tikt, ja mums ir pieejama Saules enerģija un esam atraduši ledu? Pie ūdens! Un, ja ir ne tikai gaisma, bet arī saules paneļi, varam tikt pie elektroenerģijas. Ko tālāk iesākt ar ūdeni un elektroenerģiju? Viens no variantiem jau tika minēts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!