Foto: LU fotoarhīvs
Jaunajā izdevuma "Forbes" numurā publicēts Latvijas "30 līdz 30" saraksts, kurā apkopoti vietējie līderi, uzņēmēji un eksperti, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu. Topā vietu ieņēmusi arī fizikas doktore Virgīnija Vītola, kura ir pasniedzēja Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē, vada Jauno fiziķu skolu un ir LU Cietvielu fizikas institūta pētniece.

Biznesa žurnālā "Forbes" decembra/janvāra numurā publicēts saraksts ar 30 šobrīd veiksmīgākajiem jaunajiem līderiem Latvijā, kuri, vēl nesasnieguši 30 gadu vecumu, jau šodien ar savām inovatīvajām idejām uzrāda potenciālu augstiem sasniegumiem nākotnē. Labāko rindās arī jaunā fiziķe Virgīnija Vītola, kura, starp citu, arī palīdzēja viest skaidrību "Campus" rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" publikācijā par to, vai ūdeni iespējams strukturēt – to vari lasīt, klikšķinot šeit.

Šī gada pavasarī Virgīnija Vītola aizstāvēja promocijas darbu par tēmu "Elektroniskie ierosinājumi un procesi luminiscentā ilgi spīdošā SrAl­2O2 materiālā", ko LU Cietvielu fizikas institūtā izstrādāja Optisko materiālu laboratorijas vadītāja, vadošā pētnieka Krišjāņa Šmita vadībā.

Komentējot iekļūšanu topā, Virgīnija atzīst, ka šāda atzinība ir iepriecinoša, jo vēlreiz atgādina, ka ieguldītais darbs nav bijis veltīgs: "Priecājos, ka LU Jauno fiziķu skola ir izpelnījusies lielu sabiedrības atzinību! Šobrīd uz katru nodarbību klātienē ierodas ap 250 jauniešu no visas Latvijas, ko iepazīstinām ar fiziku un mācību procesu LU Zinātņu mājā. Iekļūšana šajā topā man ļauj novērtēt, ka dodamies pareizajā virzienā."

Gan studiju laikā, gan šobrīd, jau pēc promocija darba aizstāvēšanas, Virgīnija strādā par fizikas skolotāju un elektronikas pulciņa vadītāju Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolā, aktīvi iesaistās LU Jauno fiziķu skolas organizēšanā un lekciju vadīšanā, reizi mēnesī vidusskolēniem piedāvājot izzināt dažādas fizikas tēmas, lasa lekcijas LU studentiem, kā arī ir Valsts izglītības satura centra (VISC) eksperte un skolēnu Valsts olimpiāžu uzvarētāju nometnes "ALFA" vadītāja.

2019. gada rudenī Virgīnija Vītola ieguva pēcdoktorantūras pētniecības atbalstu "PostDoc Latvia" projektā, kas ļaus turpināt pētniecību promocijas darba izstrādes laikā aizsāktajā ilgi spīdošu luminescentu materiālu izpētes jomā, izmantojot iespējas apmeklēt laboratorijas ārpus Latvijas, bagātinot pieredzi un kontaktu loku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!