Zinātnieki brīdina, ka nākotnes perspektīva kafijas industrijai ir visai biedējoša. Klimata izmaiņas ieviesīs būtiskas korekcijas ne tikai kafijas audzētājās valstīs, bet pat mainīs pašu dzērienu! Piemēram, var mainīties kafijas garša, un ekspertu izslavētā arabika var zaudēt savu vēsturisko aromātu.
Nākotnē daudzas tropu augu sugas ies mazumā, līdz ar to atvasinātie produkti kļūs dārgāki, bet, runājot par kafiju, tā no lēta ikdienas dzēriena varētu pat pārtapt vērtīgā cienastā, ko nogaršot īpašos gadījumos. Katrā ziņā tik lielos apmēros dzert kafiju, kā esam raduši, nākotnē vairs nebūs iespējas.
Augu selekcija ir tikai viena no iespējām, ko kafijas industrija šobrīd apsver. Vairākus gadus Griničas Universitātes kafijas pētnieks Džeremijs Hagars pavadīja ekspedīcijās, meklējot vienu no sen aizmirstajām kafijas šķirnēm. Pēc četru gadu meklēšanas beidzot Sjerraleonē (Rietumāfrikā) tika atrasta 'Coffea stenophylla'.
Arī kafijas degustatoru vidū jaunajai šķirnei bija lieli panākumi. "Specialty Coffee Association" kafijas garšu vērtē 100 ballu sistēmā, un tās šķirnes, kas sasniedz 80 balles, tiek uzskatītas par augstvērtīgām. 'Stenophylla' saņēma 80,25 balles, kas norāda uz tās labajām izredzēm iekarot pasaules tirgu.
Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.
Lūdzu, uzgaidi!
Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...
Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv