Kartupeļu ģenētisko resursu kolekcija AREI. Foto: A. Gaidis)
Tos var audzēt gan augstu kalnos, gan plašos līdzenumos. Un jā – tie spēj augt arī mikrogravitācijas apstākļos Zemes orbītā, kā to pierādījuši NASA eksperimenti. Turklāt bieži pieveram acis uz to, ka tie ir arī labs C vitamīna un B grupas vitamīnu avots. Ko vēl par kartupeļiem un to vērtību vērts uzzināt – to stāsta Agroresursu un ekonomikas institūta pētnieces Ilze Dimante un Ilze Skrabule.

Kartupeļus pirms 10 tūkstošiem gadu savā ikdienas saimniekošanā un pārtikā sāka izmantot Dienvidamerikas iedzīvotāji Titikakas ezera apkārtnē. Pēc Amerikas atklāšanas tos sāka iepazīt citos kontinentos, un šodien vairāk nekā pusē pasaules valstu audzē kartupeļus. Starp pārtikā visvairāk izmantotajiem kultūraugiem kartupeļi ieņem trešo vietu aiz rīsiem un kviešiem pēc ražas kopievākuma. Šobrīd pasaulē ir vairāk nekā četri tūkstoši kartupeļu šķirņu. Tiesa, vairāk nekā 2500 no tām audzē Dienvidamerikā, galvenokārt Peru.

Kas padara kartupeļus par globāli nozīmīgu laukaugu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!