Par spīti tam, ka teju sasniegts 70 gadu slieksnis, Taidvoteras koledžas fizikas pasniedzējs doktors Deivids Raits nesmādē šad tad atpūsties naglu "gultā", klases telpā pagatavot saviem studentiem saldējumu ar šķidrā slāpekļa palīdzību vai tieši pretēji – šo to aizdedzināt. Profesora Raita atraktīvos paraugdemonstrējumus iemūžinājusi viena no viņa studentēm Ērika Čērča, kura video ievietojusi "Twitter". Jau drīz vien tas burtiski "uzsprāga" – sirmā profesora izdarības sajūsminājušas jau vismaz 20 miljonus skatītāju visā pasaulē. Tvītam šobrīd ir vairāk nekā 1,7 miljoni "patīk" atzīmju un vairāk nekā 450 tūkstoši retvītu.

Čērča semestrī pieredzēto un uzfilmēto samontējusi vienā video.

"Jums visiem jāredz šī video kolāža ar visām trakajām lietām, kuras mans fizikas profesors šajā semestrī darīja. Viņam ir pāri 70 (tas gan nav tiesa, doktoram Raitam vēl tikai būs 70) un viņš aizvien mūsu dēļ dara visas šīs lietas!" tvītoja studente.

To, ka profesora lekcijas jāiemūžina video, Čērča sapratusi jau pirmajā dienā, kad profesors staigājis pa stikliem. "Mēs uzreiz izņēmām telefonus un sākām filmēt. Kopš tā laika iemūžinājām ikvienu foršo eksperimentu," Čērča komentējusi vietnei "People".

Raits koledžā pasniedz kopš 1974. gada un atzīst, ka studenti jau iepriekš labprāt iemūžinājuši viņa paraugdemonstrējumus, tomēr nekad iepriekš video ar profesora aizraujošajām nodarbībām nebija sasniedzis tik milzīgu auditoriju. "Šī ir miljonos mērāma klase. Tas ir diezgan forši – pastāstīt pasaulei par fiziku!" vietne "People" citē aizrautīgo pasniedzēju.

Raits skaidro, ka šādu pieeju mācīšanai izstrādājis pamazām gadu gaitā, un ir priecīgs par katru jaunu veidu, kā aizraut studentus. "Allaž esmu domājis, ka studentiem jāparāda, ka zinātne var būt arī jautra. Varbūt šis iedrošinās vēl vairāk fizikas pasniedzēju ar saviem studentiem klasē runāt par ko vairāk nekā tikai vienādojumiem un formulām," cerību paudis profesors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!