Foto: DELFI

1983. gada janvārī LPSR Valsts drošības komiteja (VDK) sāka plašu operāciju ar mērķi apturēt vairāku latviešu disidentu darbību. Kratīšanas notika arī daudzu grāmatu kolekcionāru dzīvesvietās, kuri mājās glabāja tā saukto pretpadomju literatūru. Tieši ap šo pašu laiku ir rakstīti vairāki VDK aģenta "Ozija" ziņojumi, kas stāsta par vairākiem latviešu grāmatu kolekcionāriem un radošās inteliģences pārstāvjiem. Pērn decembrī pavērtajos "čekas maisos" publicētā informācija liecina, ka aģents "Ozija" ir literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, kurš sarunā ar portālu "Delfi" atteicās sniegt komentārus par savu sadarbību ar VDK, norādot, ka raksta savas atmiņas par šiem notikumiem, kas varētu tikt publicētas nākamgad.

Pērn decembrī pavērtajos "čekas maisos" jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte liecina, ka aģents ar segvārdu "Ozija" savervēts 1972. gada 4. maijā. Kartītē veiktie ieraksti liecina, ka savervētais ir 1948. gadā dzimušais Siguldas iedzīvotājs Viesturs Vecgrāvis, kurš vervēšanas brīdī strādājis Siguldas novadpētniecības muzejā. Vervēšanu veicis VDK Rīgas rajona nodaļas darbinieks Rancāns. Atzīmes aģenta kartītes otrajā pusē liecina, ka 1979. gadā aģenta "Ozija" personiskā lieta aizceļojusi uz VDK 5. nodaļu. VDK 5. daļa bija radīta cīņai ar ideoloģisko diversiju, norāda VDK mantojuma pētnieks Indulis Zālīte. Aģenta "Ozija" personiskās lietas numurs ir "14785".

Šis pats aģenta segvārds un personiskās lietas numurs parādās astoņos VDK pretizlūkošanas elektroniskās datubāzes "Delta Latvija" ("Delta") ziņojumu atreferējumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!