Foto: Privātais arhīvs
"Tumša, drēgna, neviesmīlīga," tā, pēc gida teiktā, "Provodņik" ēku raksturo Latvijas paraolimpietis loka šaušanā Gints Jonasts, kuram vēsturiskās telpas nu ir kļuvušas par treniņu vietu. Savulaik viena no lielākajām rūpnīcām pasaulē sen ir zaudējusi savu spozmi un ietekmi. Tā iegrima tumsā, sienas piesūcās ar mitrumu un pelējumu, un gaiteņos šodien skan tikai reti soļi. Taču joprojām skan! Šobrīd "Provodņik" ēka ir kļuvusi par mājvietu visdažādākajiem cilvēkiem, sākot no vijoļmeistara līdz pat grafiti māksliniekiem un sportistiem. Ikviens no viņiem šeit ir atstājis savas pēdas, veidojot savdabīgus skatus, kur mijas vēsture ar laikmetīgo, pamestais ar ikdienas rosību.

Vēsturiskā "Providņik" ēka tiek uzskatīta par vienu no spilgtākajām arhitektūras pērlēm Sarkandaugavā. Grandiozā, vairāk nekā 100 metrus garā ēka ir īsta vēstures lieciniece. Tā tapusi tālajā 1888. gadā, pārcietusi vairākas politiskās varas maiņas un neskaitāmus postošus ugunsgrēkus, bet mūsdienās pārtapusi par savdabīgu kultūrvietu. Tieši tā – šķietami pamestajā ēkā patiesībā joprojām pulsē dzīvība. Te notiek izstādes, lekcijas, dažādi filmēšanas projekti un šobrīd tiek organizētas arī ekskursijas.

Šoruden "Provodņik" ēkā notika vairākas ekskursijas gida pavadībā, un vienai no tām pieteicos arī es. Vēsture man, pieticīgi sakot, visai tuva, tāpēc ar lielu interesi devos apskatīt bijušās rūpnīcas telpas, kuras ne mirkli nelika vilties.

Pa drēgnajiem vēstures gaiteņiem

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!