Foto: Privātais arhīvs
Francijas sociālās ekonomikas ministre Marlēna Šiapa izraisījusi sašutumu sabiedrībā un savos kolēģos saistībā ar pozēšanu pretrunīgi vērtētajam izdevumam "Playboy". Numurs ar ministri uz vāka iznāks jau drīzumā. Šiapas kolēģi uzskata, ka laikā, kad Parīzē notiek sociāla rakstura protesti, šādam materiālam nevajadzēja tapt, raksta BBC.

40 gadus vecā Marlēna Šiapa izdevumam pozējusi apģērbta, nevis kaila. Viņas foto būs uz žurnāla vāka un papildinās 12 lappušu garo interviju tajā. "Playboy" ar ministri iznāks tikai Francijā. Intervijā izdevumā Šiapa cita starpā runājusi arī par sieviešu tiesībām, geju tiesībām un abortiem.

Šiapas solis izraisījis sašutumu gan viņas politiskajos oponentos, gan kolēģos. Francijas premjerministre Elizabete Borna izteicās, ka lēmums pozēt "Playboy" bijis ļoti nepiemērots pašreizējā brīdī.

Pēdējo nedēļu laikā Francijā notikušas vairākas vardarbīgas sadursmes starp policiju un streikojošiem nodarbinātajiem, kuriem nav pieņemams prezidenta Emanuela Makrona plāns paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 64 gadiem.

Šiapu kritizē arī viņas kolēģe, sieviešu tiesību aktīviste Sandrīna Ruso. Viņa televīzijā sacīja: "Sievietes savu ķermeni drīkst izpaust jebkur, ar to nav problēmu, taču jājūt sociālais konteksts."

Ministre gan aizstāv savu lēmumu "Playboy" publicitātē, sakot, ka Francijā sievietes ir brīvas un viņa iestājas par tiesībām sievietēm ar savu ķermeni darīt jebko. "Neatkarīgi no tā, vai tas kaitina liekuļus un atpakaļrāpuļus," viņa piebilda.
Foto: Vida Press

Pims politiķes karjeras Šiapa bija regulāra viešņa TV pārraidēs, kas skar feminisma tēmu. Viņa arīdzan veidojusi publikācijas par sieviešu veselību, grūtniecību un izaicinājumiem bērnu audzināšanā.

Strādājot kā dzimumu līdztiesības ministre, Šiapa 2018. gadā ieviesa tiesību aktus, kas aizliedz uzmākšanos uz ielas.

Pirms 13 gadiem viņa izdeva grāmatu, kurā sniegti seksa padomi cilvēkiem ar lieko svaru; daži grāmatas kritiķi atzīmēja, ka tās saturs tikai pastiprina nevēlamas klišejas un aizspriedumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!