Fоtо: Paula Čurkste/LETA

Bezgaumība, "kotlešnieks" un viena cilvēka privāts pasākums – tik skarbus vārdus šajā pavasarī ikgadējai "Zelta mikrofona" ceremonijai veltīja vairāki Latvijas mūziķi un mūzikas industrijas profesionāļi. Skaļākās runas dienu pēc pasākuma bija nevis apsveikumi uzvarētājiem, bet kritika par ceremonijas norisi. Kritizētāji vērsās pret "Zelta mikrofona" rīkotāju Elitu Mīlgrāvi, norādot uz ilgstošām un sistemātiskām problēmām, par kurām kuluāros mūziķi runājuši jau daudzus gadus. Šoreiz tas neapstājās pie kritikas vien – pēc 15. maija Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) lēmuma jau nākamā gada februārī nu ir gaidāma "Zelta mikrofona" alternatīva – jauna populārās mūzikas nozares balva GAMMA jeb Gada augstākais Mūsdienu mūzikas apbalvojums.

Kā sarunā ar "Delfi" skaidro mūziķis un studijas "Mute" producents Arnis Račinskis, lēmums rīkot šo apbalvojumu ir lūzuma punkts. "Jaunajai paaudzei pašreizējais lietu kopums nešķiet pareizs. Es ticu, ka "Zelta mikrofonam" savulaik bija labi nodomi, bet tā šobrīd kaut kādā mērā ir 90. gadu metode, kad lietai, kas it kā pārstāv visus, ir viens īpašnieks un seja," saka Račinskis.

Ideja par GAMMA rīkošanu radās no jautājuma – kā būtu, ja aktīvie, aktuālie mūziķi paši organizētos un izveidotu ko jaunu, kādai privātpersonai nepiesaistītu? "Tādu lietu, kas ir virs mums, kā jebkura augstāka ideja," precizē Račinskis.

LaIPA kā GAMMA rīkotājs jau ir sagatavojis vairākas konkrētas ieceres, kas šo balvu būtiski atšķirs no "Zelta mikrofona". Piemēram, notiek diskusijas par to, ka balvu kategorijas tiks veidotas, domājot ne tikai par mūzikas izpildītājiem, bet arī par autoriem. Tāpat GAMMA grib īstenot objektīvāku vērtēšanas sistēmu, piesaistot vairāk cilvēku: gan nozares profesionāļus (žurnālistus, radio dīdžejus un citus), gan arī pašus mūziķus un, iespējams, pat veidot tautas balsojumu. Kā ērtu balsošanas rīku plānots izmantot platformu stabule.com, kas atvieglos žūrijas darbu.

"Divas balvas ir klaunāde!" uzskata Ralfs Eilands

"Es uzskatu, ka mēs esam klauni," sarunā ar "Delfi", komentējot situāciju, kad Latvijā būs divas populārās mūzikas nozares balvas, saka mūziķis Ralfs Eilands, kas ir gan

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !