Foto: Ainārs Majors

Neofolka grupa "Jumis" laiž klajā jaunu dziesmu "Alutiņu pīckājami" un sveic Jāņos.

Dziesmas teksts un melodija ir latviešu tautasdziesma, kas iegūst jaunu skanējumu, pateicoties aranžijas autoram Eināram Jaunbrālim. Dziesmu izdziedājis Uģis Roze, savukārt kokli iespēlējusi Lauma Matule un akordeonu - grupas dibinātājs Einārs Jaunbrālis.

Dziesmas skanīgums un dzīvīgums rada īpašu atmosfēru, ar ko "Jumis" vēlas iedvesmot visus svinēt Jāņus ar lustēšanos un prieku, godinot latviešu kultūras mantojumu un uz brīdi noliekot malā ikdienas rūpes, vēsta mūziķi.

Dziesmas nosaukumā vārds "pīckāt" Rūjienas izloksnē nozīmē "iedzert", kas atspoguļo vienu no Jāņu tradīcijām – alus baudīšanu. Latvieši jau izsenis Jāņu galdā godā turēja pašu brūvētu alu, savukārt, bērniem tas bijis iesala dzēriens, kas simbolizē dzīvību un auglību. Dziesmas tekstā "Alutiņu pīckājami" alus amata meistari tiek turēti cieņā, godinot viņu prasmes un nozīmīgumu latviešu kultūrā, skaidro dziesmas autori.

Grupas "Jumis" pirmsākumi meklējami 90. gados, kad grupas dibinātājs Einārs Jaunbrālis apvienoja jaunā muzikālā apvienībā vairākus tolaik populāro grupu "Turaidas Roze" un "Sīpoli" mūziķus. Pagājušā gada nogalē "Jumis" atdzima jaunās skaņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!