Foto: Publicitātes foto

Koncertzālē "Palladium" šī gada 20. oktobrī uzstāsies dienvidkorejiešu reperis, K-pop mākslinieks B.I, portālu "Delfi" informē "Positivus Music" pārstāve Grieta Sīpola.

B.I, īstajā vārdā Kims Han-Bins (Kim Han-bin), dzimis 1996. gada 22. oktobrī, ir Dienvidkorejas reperis, dziedātājs, komponists, ierakstu producents un arī dejotājs. Par saviem pirmajiem elkiem, kurus klausoties, jau sākumskolā dzima sapnis arī kādreiz kļūt par reperi, B.I dēvē Nelly, P. Diddy un Murphy Lee (dziesma "Shake Ya Tailfeather"), kā arī Jay-Z ("Song Cry") un Eminemu ("Lose Yourself"). Hip-hops un R&B tā arī palikuši viņa iemīļotajie žanri un lielākajie iedvesmas avoti, bet par ļoti skaistu viņš uzskata arī "The Beatles" mūziku.

Savukārt dziesma "Savior" un "Alive", ko B.I komponējis citam māksliniekam vārdā Lee Hi, ir džeza iedvesmotas. Hits "Endless Summer" ir radies tropiskā klimata un EDM ietekmes zonā, bet "Cosmos" tapis, saplūstot astoņdesmito gadu rokmūzikai un sešdesmit gadu meiteņu popgrupu "doo-wop" vieglumam. Kaut B.I dziesmās lielākoties izmantotas elektroniskas skaņas, viņam ir arī akustiskas dziesmas, piemēram, "Remember Me".

Kā raksta Sīpola, B.I daiļrade ir daudzveidīga – tajā bez repa un R&B parādās arī enerģijas pilnas un skaļas rokdziesmas, lipīgi un melodiski pophiti. Savās dziesmās viņš vienlīdz labi repo un dzied.

Kims sapludina stilus, ja rodas sajūta, ka dziesmas vēstījumu sanāks nodot klausītājiem efektīvāk, kaut ko no sākotnējās idejas un ieceres pamaina, eksperimentējot ar dažādām skaņām, lai izmantotu visu savu radošo potenciālu.

2018. gadā, stāstot par savām dziesmu rakstīšanas metodēm, B.I teica, ka, tolaik vēl būdams maz pieredzējis, viņš ķēris un grābis visu, ko sastapis savā ceļā – filmas, izrādes, dzeju un savijis tā visa iespaidā atnākušo ar paša iekšējām sajūtām. "Mūzikai ir divas svarīgākās lomas – paņemt klausītāju savā varā, burtiski piespiežot klausīties, ja nebēgsi no koncerta vietas. Un otra mūzikas loma ir rosināt iztēli, kas var aizvest visdažādākajos virzienos, pat aizmirstot, kas bija sākumā, jo priekšplānā sen izvirzījies kaut kas cits, no kā iedvesmojoties, vari uzrakstīt kādu stāstu vai uzgleznot savas abstraktās nākotnes vīzijas, kuras ieraugot, kādam citam var šķist, ka viņš to jau ir kādreiz redzējis. Bet, noliekot visu iepriekšminēto malā – galvenais iemesls, kāpēc es komponēju un producēju mūziku, ir pavisam vienkāršs – man tas sagādā prieku. Tas man ir kā hobijs, ko joprojām nespēju sajust kā darbu, kam būtu mani kaut kā jālauž un jādisciplinē."

Kims debitējis mūzikā 2015. gadā ar puišu grupu "Ikon", kas darbojās kompānijas "YG Entertainment" paspārnē, 2019. gadā viņš grupu atstāja, lai pievērstos solodarbībai. Kims bija grupas svarīgākais posms, kurš producēja un rakstīja gandrīz visu "Ikon" mūziku, tomēr pēc dažām situācijām ar nelegālu vielu apriti viņam bija jāaiziet, un nelīdzēja arī publiskā atvainošanās faniem. Vēlāk tiesa lēma par šo pārkāpumu Kimam piespriest četrus gadus nosacīta soda. Tomēr ar grupu jau pirms tam paveiktais 2018. gadā Kimam bija atnesis nozīmīgo un prestižo "Melon Music Award" (Dienvidkorejas lokālais "Grammy") kā "gada labākajam dziesmas autoram". Godalgotais hits "Love Scenario" žurnālā "Rolling Stone" 2023. gadā tika atzīts arī par vienu no "100 nozīmīgākajām dziesmām Dienvidkorejas popmūzikas vēsturē", pirms tam nonākot Dienvidkorejas digitālā topā virsotnē un iegūstot vēl vairākas mūzikas balvas. Paralēli Kims bija "uzaudzējis sev muskuļus", ar panākumiem piedaloties konkursos un televīzijas šovos, kā arī rakstot dziesmas arī citiem savas tobrīd jau bijušās kompānijas mūziķiem MC Mong, Epik High, Winner, Blackpink, Psy, Seungri, Lee Hi un Eun Ji-won.

2021. gadā Kims debitēja kā solomākslinieks ar labdarības singlu "Midnight Blue" (Love Streaming) un albumu "Waterfall", pats izveidojot arī savu ierakstu kompoāniju "131", ko sākotnēji arī vadīja, bet vēlāk nodeva šīs lietas biznesa profesionāļiem, paliekot tikai pie radošās darbības.

2021. gada maijā izdotajā singlā "Got It Like That" piedalījās amerikāņu mākslinieki "Destiny Rogers" un "Tyla Yaweh", bet dziesmas "Illa Illa" videoklips pirmajās 24 stundās pēc publicēšanas bija jau sapelnījis 12,7 miljonus skatījumu, kļūstot arī par pirmajās 24 stundās visvairāk skatīto K-pop vīriešu kārtas māksinieka debijas mūzikas video. B.I kļuva arī par pirmo dienvidkorejieti, kurš uzstājies festivāla "Lollapalooza" Vācijas versijā Berlīnē. 2022. gada janvārī B.I kļuva arī par pirmo ne vien K-pop, bet Āzijas mākslinieku, kurš piedalījies ASV Skaņu Ierakstu akadēmijas veidotā digitālo priekšnesumu sērijā "Grammy Global Spin", izpildot versiju ar dzīvo grupu dziesmai "Nineteen" no albuma "Cosmos". 2022. gadā ar singlu "BTBT" un "EP Love or Loved Part.1" Kims pieteica globālo albumu "Love or Loved", kam sekoja pagaidām pēdējais "To Die For" 2023. gada jūnijā.

Savā pirmajā Eiropa turnejā "Love or Die" viņš devās tikai 2023. gada rudenī, uzstājoties četrpadsmit valstīs, un iekļaujot tūres maršrutā arī Luksemburgu, Igauniju un Somiju, kur Dienvidkorejas mākslinieki uzstājušies reti. Lielākā daļa koncertu tika pilnībā izpārdoti. Mūzikas žurnāla "Rolling Stone" britu izdevums augstu (5 no 5) novērtēja koncertu Londonā, dāsni bārstoties ar komplimentiem, nodēvējot to par "dzīvā priekšnesuma meistarklasi" un "eiforijas varā pavadītu perfektu nakti, kas bija neatkārtojama un paliks atmiņā uz visiem laikiem".

B.I turpina strādāt dažādos virzienos – šī gada martā izdots pirmais japāņu izdevums – EP, "Tadaima" ar diviem singliem, bet pavisam kopā tās ir piecas dziesmas, kas oriģināli sarakstītas japāņu valodā, piedaloties arī japāņu reperiem Sky-Hi and Chanmina.

Kopš 2016. gada B.I regulāri iesaistījies labdarībā, privāti ziedojot iespaidīgas summas, lai palīdzētu nelaimē nonākušiem cilvēkiem un dzīvniekiem pēc milzīgiem mežu ugunsgrēkiem. Covid-19 pandēmijas laikā Kims ziedojis simtiem tūkstošu sejas masku, kas nogādātas senioriem, bērniem, maznodrošinātajiem Dienvidkorejā, Ķīnā, Taizemē, Japānā, Indonēzijā un Vjetnamā.

K-Pop (Korean Popular Music) termins kļuva starptautiski populārs jaunā gadsimta sākumā, korejiešu mūziķiem arvien biežāk gūstot panākumus citās zemēs ar mūziku, kurā savienojas žanri no visas pasaules - pops, hiphops, R&B, roks, džezs, gospeļi, regejs, elektroniskā deju mūzika, folks, kantrī, disko un klasiskā mūzika, iekļaujot arī Korejas tautas mūzikas tradīcijas.

Koncerts gaidāms šī gada rudenī – 20. oktobrī, koncertzālē "Palladium". Biļetes tirdzniecībā no 28. jūnija pulksten 10 "Biļešu servisa" tīklā. FBI un Positivus festivāla koncertu kluba biedri biļetes varēs iegādāties iepriekšpārdošanā jau no 27. jūnija pulksten 10, izmantojot kodu, kas tiks izsūtīts reģistrētajiem lietotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!