Foto: Valters Pelns

Sestdien, 20. jūlijā, pulksten 19 Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā uzstāsies senās mūzikas ansamblis "Schola Cantorum Riga" ar koncertprogrammu "Vox Clara", kurā iekļauti autentiski viduslaiku mūzikas paraugi no dažādām Eiropas pilsētām. Koncerts ir daļa no Mākslas festivāla "Cēsis" programmas.

Kā vēsta organizatori, Cēsu mākslas festivālā kopš tā pirmsākumiem ik gadu ir veidotas īpašas programmas atskaņošanai Cēsu Svētā Jāņa baznīcā, kura var lepoties ar izcilu akustiku. Te uzstājušies Latvijas Radio koris un VAK "Latvija", skanējusi latviešu komponistu ērģeļmūzika un kamermūzika. Bijusi iespēja dzirdēt arī slavenus dziedātājus – Inesi Galanti, Aleksandru Antoņenko un Samsonu Izjumovu, taču šovasar pirmo reizi programmā būs Viduslaiku mūziku starptautiski atzīta ansambļa sniegumā.

Programmā "Vox Clara" iekļauta viduslaiku mūzika – gregoriskie dziedājumi un dažādi vēlīno repertuāru paraugi, kas atspoguļo atskaņošanas praksi dažādās Eiropas pilsētās vēlīnajos viduslaikos. Tas ir laiks, kad sakrālajā mūzikā vēl joprojām dominē gregoriskais korālis, taču paralēli eksistē dažādi sekulāras mūzikas žanri, kur ārkārtīgi svarīga loma ir improvizācijai un vietējās mūzikas tradīcijai, norāda Cēsu mākslas festivāla pārstāvji.

Koncertā skanēs mūzika no vairākām Eiropas pilsētām, taču akcents likts uz Ziemeļeiropas mūzikas tradīciju Hamburgā, Rīgā un Lundā, kā arī Limožas bagātīgo agrīnās daudzbalsības mantojumu. Katra no šīm pilsētām viduslaikos bija spilgta savās kultūras dzīves izpausmēs, kur arī mūzikas rokrakstiem ir savas spilgtas, atšķirīgas iezīmes. Caur šiem kontrastiem nojaušams un piedzīvojams vēlīno viduslaiku Eiropas krāšņs un daudzveidīgs mūzikas dzīves norišu atspulgs.

Jau vairāk nekā divus gadu desmitus ansamblis "Schola Cantorum Riga" Guntara Prāņa vadībā ir gregoriskā korāļa un cita senlaiku repertuāra aktīvs atskaņotājs. Guntars Prānis ir profesors, pieredzes bagāts atskaņotājmākslinieks un diriģents, starptautiski atzīts muzikologs un senās mūzikas pētnieks.

2017. gadā "Schola Cantorum Riga" par izcilu sniegumu tika nominēta Lielajai mūzikas balvai.

Mākslas festivāla "Cēsis 2024" biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!