Foto: Helen Hawkins

3. jūlijā Latvijā viesojās ASV elektroniskās mūzikas mākslinieks Two Feet (īstajā vārdā – Zakarijs Viljams Bils Dess). Pēc koncerta "Palladium" viņš devās aplūkot Rīgu, un, kā pats apgalvo, saskārās ar antisemītisma izpausmēm gan no kāda veikala pārdevēja, gan no policijas pārstāvjiem. Taču likumsargi šādu gadījumu nav reģistrējuši. Un nu pēc lielās intereses par notikušo mūziķis izdzēsies no "Instagram".

"Man patīk šejienes cilvēki, bet es nekad neatgriezīšos šajā valstī pēc rasistiskā un antisemītiskā veikala darbinieku un policijas uzbrukuma," saka Two Feet. "Mani gribēja arestēt tāpēc, ka es esmu ebrejs," viņš apgalvo.

Pēc Two Feet teiktā, kāda veikala darbinieks esot viņu nosaucis par "kike" – ļoti rupju angļu valodas lamu vārdu, ko nicinoši adresē ebrejiem. Sociālajā medijā "X" vairāki lietotāji, izsakot savus viedokļus par Two Feet apgalvojumiem, norādīja, ka tāda vārda skaidrojumu viņiem nācies meklēt ar "Google" palīdzību.

Kā sarakstē ar "Delfi" skaidro Lolita Tomsone, muzeja "Žaņa Lipkes memoriāls" direktore, šo rupjo apzīmējumu lieto ASV kopš 20. gadsimta 20. gadiem, un tas noteikti ir rupjāks nekā vārds "žīds" krievu valodā. "Kurš Rīgā tādā līmenī varētu ne vien zināt šo vārdu, bet arī atpazīt ebreju? Nav ne jausmas," norāda Tomsone.

Two Feet apgalvo, ka tika izsaukta arī policija – kad mūziķis ar draugiem uz soliņa ieturējis maltīti, likumsargi esot sākuši viņus izjautāt par iespējamu marihuānas glabāšanu. Two Feet apgalvo, ka tās viņiem nebija.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!