Foto: Jānis Škapars

Noslēdzies 24. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls "Rīgas ritmi", kas šogad norisinājās no 3. līdz 6. jūlijam, četrās galvaspilsētas lokācijās piedāvājot kopumā 15 muzikāli augstvērtīgus koncertus, kā arī vairākas meistarklases Latvijas Radio 1. studijā, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Festivālā šogad uzstājās gan spoži ārvalstu mākslinieki, gan lieliski pašmāju mūziķi. Centrālā koncertvieta bija Rīgas Doma dārzs, kur 4. un 5. jūlijā koncertus sniedza itāļu bandoneonists Daniēle di Bonaventura kopā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", Lielbritānijā dzīvojošais itāļu ģitārists Antonio Forcione, kubiešu pianists Horhe Luiss Pašeku un amerikāņu dziedātājs Hose Džeimss.

Katrā koncertā valdīja paša gaisotne, taču par īpašu izaicinājumu kļuva negaidītās lietusgāzes Antonio Forcione uzstāšanās laikā, norāda festivāla pārstāvji. Rezultātu pēc koncerta vislabāk noraksturoja pats mākslinieks: "Koncerts Rīgā bija kaut kas no citas pasaules... Pēkšņās lietusgāzes, kas mūs visus pārsteidza, nespēja nomākt mūsu garastāvokli! Skaistais Doma dārzs bija dzīvs ar mūzikas skanējumu un visneticamākās publikas klātbūtni. Cilvēki ne tikai stāvēja un skatījās; viņi dejoja, pārvēršot vakaru par neaizmirstamiem svētkiem, ko es lološu vēl ilgi. Milzīgs, sirsnīgs paldies visiem, kuri mūs tik brīnišķīgi uzņēma! Rīga, tev ir īpaša vieta manā sirdī."

Prieku par jaunā albuma "1978" tūres uzsākšanu tieši Rīgā pēc koncerta Rīgas Doma dārzā neslēpa arī Hose Džeimss: ""Rīgas ritmi" ir lielisks festivāls vienā no skaistākajām pilsētām pasaulē. Esmu patiesi pateicīgs visiem lieliskajiem faniem un mūzikas mīļotājiem Rīgā!"

"Rīgas ritmi 2024" koncerti notika arī kultūras centrā "Noass", kur savu mākslinieku uzstāšanos piedāvāja izdevniecība "Jersika Records". Tur koncertēja klarnetista Indriķa Veitnera un vibrofonista Ērika Mieža kvartets, trombonista Vadima Dmitrijeva kvartets un saksofonista Toma Rudzinska kvartets, kuri visi piedāvāja savas jaunākās programmas.

Tāpat festivāla koncerti norisinājās "Lounge Fenikss" viesnīcā "Aston Hotel Riga", kur ar stāvovācijām tika sveikts gan pianista Matīsa Žilinska trio, gan arfistes Elizabetas Lāces trio, un "Riga Jazz Lounge" viesnīcā "Radisson Blu Latvija", vietējiem skatītājiem un ārvalstu viesiem dodot iespēju novērtēt Latvijas jaunās džeza un improvizācijas mūzikas paaudzes pārsteidzošās kvalitātes.

Savukārt Latvijas Radio 1. studijā notika festivāla galveno viesmākslinieku vadītas meistarklases, kas ierasti izvērtās par ekskluzīvu iespēju satikt pasaules mēroga mūziķus un uzzināt daudz jauna gan par viņu radošo darbību, gan par neparastajām prasmēm.

"Vienmēr ir gandarījums, kad kāds pēc koncerta apmeklējuma pienāk un pasaka – šis bija labākais koncerts manā mūžā!" pēc festivāla stāsta tā mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns. "Tā tas vairākkārt notika arī šogad. Tāpat ir gandarījums, kad Eiropas festivālu asociācija piešķir EFFE kvalitātes zīmi par augstvērtīgu programmu un profesionālu organizāciju. Bet vislielākais prieks man ir par mūsu komandu un atbalstītājiem, bez kuriem mūzikas svētki nebūtu iespējami. Noteikti gribu izcelt arī Daniēle di Bonaventura un "Sinfonietta Rīga" kopprojektu "Tango svīta", arī Hose Džeimsa jaunā albuma pirmo tūres koncertu, kā arī latviešu jaunos māksliniekus un vērtīgās viesmākslinieku meistarklases. Tas dod nepieciešamo sparu turpināt!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!