Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 17. jūlijā, plkst.19 Liepājas Lutera baznīcā notiks trešais koncerts ciklā Liepājas "Hammond" ērģeļu restaurācijas atbalstam, informē "Hammond" atjaunošanas projekta vadītāja Antra Dreģe.

Koncertā muzicēs džeza mākslinieki "Jason Hunter Baltic Quartet". Kvarteta sastāvā spēlē Atis Andersons ("Hammond" ērģeles), Augusts Barons (bungas, Lietuva), Alans Kaljaste (saksofons, Igaunija), Džeisons Hanters (trompete, ASV). Šis būs pēdējais publiskais koncerts pirms restaurācijas otrā posma sākšanas.

"Jason Hunter Baltic Quartet" apvienojušies Baltijas valstu džeza mūziķi, lai amerikāņu trompetista un komponista Hantera vadībā ierakstītu un izpildītu savas oriģinālkompozīcijas un džeza "evergreen" klasiku.

Liepājas "Hammond" ir unikāls instruments, viens no retajiem šī zīmola eksemplāriem, kas ražots pirms Otrā pasaules kara, 1937. gadā, turklāt Latvijā – Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF) ar īpašu mākslinieka Ādolfa Irbītes dizainu. Līdz mūsdienām saglabājušies vien trīs pie mums ražotie "Hammond" instrumenti.

Kopš 2023. gada sākuma notiek darbs pie Liepājas Lutera baznīcas vēsturisko "Hammond" ērģeļu atjaunošanas. Kamēr restaurācija turpinās, unikālo instrumentu iespējams dzirdēt tikai īpašos, restaurācijai veltītos koncertos.

Dreģe stāsta, ka pateicoties klausītāju atbalstam un līdzfinansējumam, ko piešķīrusi Liepājas pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds, 2023. gadā kopā ar nīderlandiešu restauratoru Gandertu de Bo ir atjaunotas ērģeļu skaņu sistēmas, akustiķa Artūra Pērkona vadībā instrumentam atrasta skaniski labākā vieta baznīcā un instrumentu izdevies iedarbināt testa režīmā.

Restaurācijas darbu otrajā kārtā tiks strādāts ar elektromotora rotācijas problēmām un pedāļu mehānismu atjaunošanu. Paralēli jāatjauno arī unikālās, mākslinieka Irbīša dizainētās instrumenta koka daļas, ko veiks Liepājas Restaurācijas centra vadītājs Ivars Pilips-Matisons sadarbībā ar profesionāli savā nozarē Juri Zviedrānu.

Lai varētu veikt iecerētos darbus, nepieciešami vēl ap 10 000 eiro, kas tiks izlietoti instrumenta turpmākam remontam, kā arī regulārai tehniskai apkopei un apsildes jautājumu risināšanai. Daļu nepieciešamā finansējuma cerēts iegūt arī šogad plānotajos trijos koncertos. Viens no tiem "Hildegarde. Spēka dziesmas" jau izskanējis aprīlī, atklājot "Hammond" ērģeļu tembrālo saderību gan ar viduslaiku mūziku, gan latviešu tautas mūzikas mantojumu, stāstīja Dreģe.

Otrajā koncertā, kas notika 30. maijā, iespēja izmēģināt "Hammond" skaņu bija jaunajai mūziķu paaudzei. Trešais un noslēdzošais koncerts pirms ērģeļu došanās restaurācijā uzticēts džeza mūziķu sastāvam "Jason Hunter Baltic Quartet".

Projekts notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas pašvaldības Kultūras projektu konkursa un Latviešu fonda līdzfinansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!