Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikāņu komponists Filips Glāss apsūdz Sevastopoles Valsts operas un baleta teātri pirātismā un viņa mūzikas izmantošanā bez atļaujas, vēsta mūziķa ieraksts sociālajā medijā "X". Teātris atrodas Krievijas okupētās Krimas teritorijā.

Glāss uzzinājis, ka 29. un 30. jūlijā Sevastopoles teātrī pirmizrādi piedzīvos balets "Kalnu aukas" ("Wuthering Heights"), kura pamatā ir angļu rakstnieces Emīlijas Brontē romāns ar tādu pašu nosaukumu. Izrādē paredzēts izmantot Glāsa mūziku, viņa vārds minēts arī pasākuma informatīvajos aprakstos un reklāmā.

"Man nekad netika lūgta atļauja izmantot manu mūziku šajā baletā vai manu vārdu tā reklāmai," uzsver Glāss. Viņš uzskata, ka mūzikas izmantošana bez atļaujas ir Bernes konvencijas par literāro un mākslas darbu aizsardzību pārkāpums. "Tas ir pirātisma akts," norāda komponists.

Kā vēsta informācija Sevastopoles Valsts operas un baleta teātra mājaslapā, "Kalnu aukas" veido britu horeogrāfs, dejotājs Džonas Pols Kuks, Maskavā dzimusī komponiste, pianiste Tatjana Šatkovskaja, scenogrāfe Lilija Hismatulina un virkne citu mākslinieku. Ar "Kalnu aukām" paredzēts atklāt VIII Operas un baleta festivālu.

"Es labi apzinos, ka pašreizējie apstākļi okupētajā Krimā neļauj man aizstāvēt savas tiesības saskaņā ar starptautiskajiem likumiem liegt šo pirātisma aktu. Bet, ja tā turpināsies, es tam dedzīgi iebildīšu," raksta Glāss.

Kā vēsta Rīgā bāzētais medijs "Meduza", Sevastopoles teātris uz Glāsa teikto ir atbildējis sakot, ka tas darbojas "Krievijas likumdošanas ietvaros" un "nepieļauj autortiesību nelikumīgu izmantošanu".

Filips Glāss (Philip Glass, 1937) ir pasaulslavens amerikāņu komponists, kas karjeru sācis 20. gadsimta 60. gados. Viņa darbi tiek raksturoti kā minimālismam piederīgi. Glāss sadarbojies ar Alenu Ginsbergu, Robertu Vilsonu, Leonardu Koenu, Deividu Boviju un daudziem citiem, veidojis mūziku vairāk nekā 50 filmām, trīs reizes nominēts "Oskara" balvai, ir 14 simfoniju un vairāk nekā 30 operu autors. Viņš tiek uzskatīts par vienu no pasaulē ietekmīgākajiem un nozīmīgākajiem mūsdienu komponistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!