Foto: Jānis Porietis

Šī gada 4. un 5. oktobrī kultūras ēkā "Hanzas perons" notiks eksperimentālās mūzikas festivāls "Skaņu mežs 2024". Citu priekšnesumu starpā festivālā būs dzirdams arī komponistes Gundegas Šmites jaundarbs "Četri elektroakustiski mīlas dzejoļi", ko izpildīs dziedātāja Gunta Gelgote, portālu "Delfi" informē organizatori.

Jaundarbs "Četri elektroakustiski mīlas dzejoļi" ir cikls, kurā autore tiecas sapludināt robežas starp dzeju un mūziku, radot nepārtrauktu vienotību starp runātu un dziedātu vārdu, dzejas struktūru un muzikālu frāzi.

Jaundarbs rakstīts dziedātājai Guntai Gelgotei. Kā saka pati komponiste, viņas balss elektroniskās pārveides rezultātā iegūs "alter ego" - "gan ēnas, gan pastiprinājuma, gan skanējuma visdažādākajās metamorfozēs".

Cikla pamatā ir četri Gundegas Šmites mīlas dzejoļi, kas elektroakustiska skaņdarba kontekstā iegūs muzikālas dimensijas, un šis projekts ir interesants ar to, ka izgaismo Šmites muzikālās un literārās intereses vienlaikus, norāda viens no "Skaņu meža" rīkotājiem, Rihards T. Endriksons.

"Faktiski mana radošā darbība sākotnēji bija tieši vārda māksla," komentē Šmite. "Jau bērnībā rakstīju dzejoļus un īsus stāstus. Tomēr nopietni un akadēmiski kalu komponistes prasmes un mūzikas sacerēšana drīz dominēja pār literāro darbību. Tiesa, pēdējo 10 gadu laikā, kopš dzīvoju Grieķijā, aktīvi pievēršos literāro prasmju attīstīšanai."

Pirms diviem gadiem nāca klajā Šmites debijas stāstu krājums "Grieķu svīta", kas tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kā spilgtākā debija (2022). "Ik pa laikam top arī dzeja - tāda spontāna radoša izlaušanās," saka Šmite.

Gunta Gelgote "Skaņu mežā" piedalās jau trešo reizi. Senāk "Grīvas mēbelēs" dziedot Līgas Celmas opusu "Es esmu vientuļa bāka" balsij ar elektroniku, bet pirms diviem gadiem kopā ar pianisti Leldi Tīreli atskaņojot Evijas Skuķes ciklu "Sievietība". Ar Gundegu Šmiti, kuras "Četri elektroakustiski mīlas dzejoļi" šogad skanēs "Skaņu mežā", Guntu vieno jau ilgāka sadarbība. Komponiste dziedātājas balsij rakstījusi gan miniatūru ar flautu "Yellow Free", gan vokālo ciklu "Plūdmaiņas" ar pūtēju orķestri, kas atkārtoti skanēs Rīgas Domā Adventa laikā.

Mūsdienu komponistu mūziku Gunta dzied bieži. Viņai savus opusus veltījuši vairāki autori – Mārtiņš Viļums, Imants Zemzaris, Dace Aperāne, Platons Buravickis, Indra Riše un Georgs Pelēcis.

Tā kā dziedātājas mītnes zeme šobrīd ir Lietuva, arī tur viņa piedalās kultūras dzīvē gan atskaņojot lietuviešu mūsdienu skaņražu mūziku, gan uzstājoties uz operas skatuves. Gunta Gelgote kā koloratūrsoprāns ir Lietuvas Nacionālās operas teātra viessoliste. Par Jūlijas lomu Broņa Kutavičus operā "Lācis" 2022. gadā viņa saņēmusi apbalvojumu Lietuvas skatuves "Zelta krusts" katagorijā "Gada solists".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!