Foto: Quentin Chevrier

Aizsākoties ar diviem "Gordoniādes" koncertiem aizvadītās nedēļas nogalē, kultūras telpa "Hanzas perons" šajā un nākamajā nedēļā turpina svinēt piecgadi un aicina uz vairākiem spilgtiem kultūras piedzīvojumiem.

"Hanzas peronā" nupat izskanējuši pirmie amerikāņu komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) kamermūzikas cikla vienādiem instrumentiem koncerti mākslinieka Andra Eglīša ainavā. Turpinājumā, jau 7. un 8. augustā, "Gordoniādē" gaidāmi opusu "Rushes" septiņiem fagotiem un "8" čellu oktetam atskaņojumi. Sērijas noslēgums citādu un nebijušu pieredzi piedāvās nakts koncertā 9. augustā, kad ierobežots skaits publikas aicināti nakti pavadīt "Hanzas peronā". Ierasties līdz ar saulrietu, līdzi ņemot guļammaisus un citus nakšņošanai dabā paredzētus piederumus pēc saviem ieskatiem, un nakts gaitā piedzīvot visu četru skaņdarbu secīgu atskaņojumu. "Saulei austot un izskanot pēdējām darba "Timber" taktīm ceļinieki modīsies no īsta vai nomoda sapņa," vēsta pasākuma organizatori.

Sestdien, 10. augustā, klausītāji būs aicināti atgriezties peronā, jo pirmoreiz Latvijā ar īstiem un izdomātiem stāstiem dūmakainā rokmūzikā viesosies trio "Timber Timbre" no Kanādas. Nupat kļuvis zināms arī koncerta īpašās viešņas vārds. Pirms vakara galvenajiem māksliniekiem ar savām dziesmām akustiskās ģitāras pavadībā uz skatuves kāps Keitija Bārbale. Mūziķe, kas, kā pati apgalvo, "raksta dziesmas romantiskā pop-grunge stilā". 2022. gadā izdotais akustiskais debijas solo albums "Akmens Dievs" saņēmis balvu "Zelta mikrofons" kā labākais indie vai alternatīvās mūzikas albums. Kā atzīst Keitijas daiļrades cienītāji un arī kritiķi, "ar savu tiešumu, pašironiju un humora izjūtu mūziķe aizrauj klausītājus un piedāvā jaunu perspektīvu par to, kā jādzied, jāuzvedas, jāuzstājas".

Kolektīva "Timber Timbre" daiļradi, turpretī, tēlaini un reizē visai precīzi savulaik raksturojis kāds recenzents:

"Grupas līderim Teiloram Kērkam (Taylor Kirk) piemīt stils, šaubu nav. Viņa bagātīgajā dungošanā dzirdam mazliet Elvisa Preslija savilkto lūpu smīna, mazliet Nika Keiva lietišķās dārdoņas. Viņa tumsnēji tēstās retro rokdziesmas ir taupīgas un nedaudz slinkas. Ja Deividam Linčam kādreiz būtu jāuzņem seriāls "Mad Men", Kērks ar kolēģiem tam noteikti sacerētu skaņu celiņu."

Notikumu "Hanzas perona" piecgadei par godu kulminācija gaidāma 15. un 16. augustā, kad divus vakarus tiks izrādīta pazīstamā franču elektroniskās mūzikas autora un multimediju mākslinieka Franka Vigrū (Franck Vigroux) elektroopera "Kritieni" jeb "Chutes".

"Mēdz teikt, ka franču elektroniskās mūzikas veterāna un skaņu tēlnieka Franka Vigrū mūzika aizkustina ķermeni. Meklējot arvien jaunus performanču formātus, viņš nonāk pie īpašiem sajūtu, mūzikas un gaismas ceļojumiem, ko grūti ietvert vienā žanra apzīmējumā. Vienalga, vai dēvēta par izrādi, performanci, audiovizuālu instalāciju vai elektrooperu, "Kritieni" nenoliedzami iekrīt šo pašu tēlu un sajūtu mijiedarbībā. Šajā stāstā skatītāji kopā ar trim varoņiem dosies uz savdabīgu ainavu, kas atgādina Mēness virsmu, lai būvētu tiltu starp arhaisku pasauli un distopisku nākotni," žurnālā "Ir" rakstījusi muzikoloģe Gunda Miķelsone.

Jau ziņots, ka šogad augustā apritēs pieci gadi, kopš "Hanzas perons" vēris durvis pēc vērienīgās rekonstrukcijas 2019. gada vasarā. Par godu šim notikumam "Hanzas perons" piedāvā īpašu kultūras notikumu programmu. Biļetes uz pasākumiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!