Foto: Ričards Zariņš

Šī gada 9. novembrī Latgales vēstniecībā "Gors" norisināsies koncertizrāde "Putāns. Toreiz un tagad", kurā 20. gadsimta latgaliešu dzejnieka Seimaņa Putāna dumpinieciskais gars tiks iemiesots laikmetīgā hip-hopa apdarē, portālu "Delfi" informē radošās grupas pārstāve Inese Grīnberga.

Uzvedumā piedalīses hip-hopa mākslinieki Ūga, ansis un Gustavo. Savukārt aktieris un komiķis Jānis Skutelis, kas koncertizrādei izvēlējies pseidonīmu Dekšārietis, ir atbildīgs par pasākuma režiju un dzejoļu deklamēšanas variācijām. Pēc koncertizrādes tiks prezentēta arī Putāna dzejas grāmata un jaunradīto skaņdarbu ierakstu vinilplate.

Koncertizrādes viesi varēs piedzīvot Seimaņa Putāna (1892-1969) dzejas laikmetīgās interpretācijas gan oriģinālajā latgaliešu valodā, gan arī atdzejojumos latviešu valodā. Vairāki dzejoļi tiks pielāgoti rečitatīvam uz hip-hopa muzikālā pavadījuma. Leģendām apvītā un vienmēr pret sistēmu ejošā Latgales dzejnieka Putāna dzeja tiks restartēta jaunā skanējumā – spilgtā, provokatīvā un tiešā. Pagātnes dumpinieciskais gars saplūdīs ar mūsdienīgo, raksta Grīnberga.

Koncertizrādes "Putāns. Toreiz un tagad" programmas radošā vadītāja ir latgaliešu repere un "Ausmeņa Records" pārstāve Ūga (Daiga Barkāne). Muzikālo pavadījumu veidotājs ir Nikita Grapp ("Ausmeņa Records"). Priekšnesumu izveidē piedalās un uz skatuves kāps pašmāju hip-hopa smagsvari, reperi ansis un Gustavo. Priekšnesumos pieaicināti arī vairāki jaunākās paaudzes Latgalē iemīļoti urbānās mūzikas mākslinieki, kas piešķirs autentisku sajūtu un skanējumu.

"Īsumā tā – koncertizrāde notiks trīslaicīgi. Pirmais laiks ir "Putāns toreiz" – ar tradicionālu dzejas deklamēšanu. Otrs ir "Putāns tagad" – ar dzejas apdari hip-hopa žanrā. Savukārt trešais ir tas, kas rodas pirmos divus apvienojot. Ticu, ka iznākumi dažādiem skatītājiem var būt atšķirīgi," saka Jānis Skutelis.

Seimaņs Putāns (1892-1969) bija latgaliešu dzejnieks, literāts, skolotājs, preses darbinieks. Strādājis par dzelzceļnieku, nodarbojies ar zemkopību. Dzimis 1892. gadā Augšdaugavas novada Lipiniškos trūcīgā zemnieka deviņu bērnu ģimenē.

Publicējies lielākajā daļā 20. gs. 20.–30. gadu latgaliešu periodisko izdevumu. Pirmie dzejoļi tapuši ap 1905. gadu, bet 1907. gadā bijuši nesekmīgi mēģinājumi tos publicēt Franča Trasuna avīzē "Auseklis". Pirmpublikācija notika 1912. gadā ar dzejoli "Komēta" (laikraksts "Drywa"). Savas dzīves laikā ar vairāk nekā 10 pseidonīmiem publicējies tādos periodiskajos izdevumos kā "Drywa", "Taisneiba", "Zīdūnis", "Reits", "Latgolas Škola", "Jauno Straume", "Latgolas Dorbs" u.c.

1960. gadā izdota dzejas izlase "Tovā vōrdā", ko uzskata par pēdējo latgaliešu izdevumu (līdzās "Kolhoznīku kalendāram 1960"), pēc kura 1960. gadā iestājās neoficāls latgaliešu drukas aizliegums.

Putāna dzejoļi iekļauti arī tādās antoloģijās, izlasēs, gadagrāmatās un krājumos kā "Kūkle" (1914) "Sējējs" (1925, 1928), "Latgalīšu Lyra" (1929), "Latviešu dzejas antoloģija" (1954, 1976), "Varavīksne" (1967, 1969), "Kamenes" (1987), "Latgalīšu dzejas antologija" (2001) "Es mīlu Latgali" (2002), "Latgale: valoda, literatūra, folklora" (2003).

Koncertizrādes producenti ir Marģers Zeitmanis un Līgatnes radošā kvartāla "Zeit" komanda. Projekta izveides iniciatīva balstīta tās producentu radniecīgajā saiknē ar pašu dzejnieku Seimaņu Putānu, tādēļ ar vec-vec-vectēva dzejoļa priekšnesumu mūsdienīgā apdarē uz skatuves kāps arī DJ Straume (Arnolds Zeitmanis).

"Jāatzīst, ka šis ir unikāls projekts visās savās izpausmēs. 100 gadus sena dzeja no Latgales un Rēzeknes dzejnieka Seimaņa Putāna satiekas ar šodien aktuāliem un spēcīgiem dzejniekiem – hip-hopa māksliniekiem – Ūgu, ansi, Gustavo. Tas, ka hip-hopa mākslinieki interpretē dzeju un pārvērš to repa skaņdarbos, vēl joprojām ir neierasta prakse. Arī šo mākslinieku satikšanās vienā ierakstā un uz "Gors" skatuves Rēzeknē ir pirmreizēja un unikāla. Koncertizrādē ir paslēpts kods – Putāns – toreiz un tagad. Dzeja – toreiz un tagad. No laikmetīguma skatu punkta var pat teikt – hiphops – toreiz un tagad," skaidro Marģers Zeitmanis, koncertizrādes producents.

Paralēli koncertizrādes gatavošanai notiek darbs pie Seimaņa Putāna atrasto dzejoļu apkopojuma, kas tiks izdoti grāmatā, kā arī darbs studijā pie jaunradīto skaņdarbu ar Putāna dzejas fragmentiem ierakstiem. Ieraksta pēcapstrādi veic skaņu reižisors Sergejs Laletins. Pēc koncertizrādes plānoti kopoto rakstu grāmatas atklāšanas svētki, kā arī jaunradīto skaņdarbu vinilplates prezentācija.

Biļetes uz uzvedumu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!