Foto: Publicitātes foto

Pirms uzstāšanās Berlīnes mūzikas festivālā "Pop-Kultur Berlin" mūziķe Evija Vēbere publicē dziesmu "Puk puk" ar Marijas Luīzes Meļķes tekstu, portālu "Delfi" informē mūziķes pārstāvji.

"Pie manis ir pieci Marijas dzejoļi," stāsta Evija Vēbere, "pavasarī vēlējos ko jaunu radīt Amandas Ziemeles izstādes atklāšanai Venēcijā – atradu dziesmas bītu un sāku pāri citēt: "Puk puk puk, vai tu esi ezis?" Man bija tik ļoti jāsāk smieties, nu tā, ka līdz asarām. Mana smiešanās ierakstījās kopā ar bītu un es uzreiz sapratu, ka no šī smiekla ir jāveido visas skaņu auss konfektītes. Pilnīgi visi dziesmā dzirdamie skaņu mošķīši ir atvasināti no manas sirdīgās smiešanās. Es esmu pieaudzis cilvēks, kuram jāizdara nopietns darbs – jāsagatavo performance Venēcijas mākslas biennālei, bet te nu es esmu, sēžu viena istabā un saku: "Ruk ruk ruk, vai tu esi ruksis?" un gardi smejos. Man ļoti patīk šī sinerģija starp bērnišķīgu rotaļāšanos un izauguša cilvēka sirdssāpi, ko tik sulīgi var sajust Marijas dzejoļos un arī mūzikā, kura dziesmas radīšanas brīdī emocionāli sekoja tekstam, un iznākums mani vēl joprojām pārsteidz. Lielu paldies saku Tomam Mikālam, kurš kopā ar mani dziesmu sakomponēja un ierakstīja visus dzirdamos taustiņinstrumentus."

Dziesmai radīts videoklips, kura režisori ir horeogrāfe Jana Jacuka un vizuālais mākslinieks un operators Pēteris Vīksna.

"Es šobrīd studēju maģistrantūras programmā "DAS Theatre" Amsterdamā un studiju ietvaros pētu ķermeņa iekļaušanos telpā un tā procesus, spēlējoties starp redzamības un pazušanas pretrunām. Noklausoties dziesmu, sapratu, ka šie abi mākslas darbi, gan Evijas dziesma, gan mans vizuālais un ķermeniskais pētījums, veido interesantu sinerģiju, un vēlējos, lai abi darbi satiktos video formātā. Pēcāk kopā ar Pēteri Vīksnu attīstījām konceptu un izstrādājām vizuālo valodu, ko Evija iemiesoja videoklipā", stāsta Jana Jacuka.

Klips filmēts Amsterdamā, "DAS Theater" telpās. Maģistra studiju pētījums tapa, sadarbojoties ar dramaturgu un mentoru Migēlu Angelu Melgaresu (Miguel Angel Melgares), režisori Iru Brandu (Ira Brand) un horeogrāfi Amparo Sola Gonzalesu (Amparo Sola Gonzales), kā arī ar "DAS Theater" skolas, pasniedzēju, kursabiedru un kolēģu atbalstu.

Evija Vēbere ir mūziķe, kas aktīvi darbojas dažādos projektos. Tuvākie spilgtākie notikumi mūziķes radošajās gaitās ir koncerts Berlīnes mūzikas festivālā "Pop-Kultur Berlin" 29. augustā, Krista Auznieka monooperas "Apzināšanās" atskaņošana Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 27. septembrī, koncerts "Kuldīga piano" festivālā kopā ar Tomu Mikālu 7. septembrī, brīvas improvizācijas koncerts "Skaņu meža" ietvaros kopā ar Elīnu Silovu 5. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!