Foto: www.janisphoto.com

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) rīkotajā festivālā "Vasarnīca" pirmatskaņojumu piedzīvos uzvedums – muzikāls sapnis bērniem "Japānas pasaka" portālu "Delfi" informē LNSO pārstāve Anna Babre.

Pirmatskaņojums notiks svētdien, 25. augustā, pulksten 15 Latgales vēstniecības "Gors" Mazajā zālē. Šajā darbā komponista Riharda Zaļupes daiļrade tiekas ar Japānas folkloru, bet LNSO mūziķi – ar Rīgas 1. pamatskolas attīstības centra Ritma grupas dalībniekiem un aktieri Andri Keišu. Rīgas klausītājiem koncertuzvedumu būs iespējams dzirdēt 29. septembrī pulksten 12 NMV Emīla Dārziņa koncertzālē.

"Mazākajiem klausītājiem un viņu ģimenēm būs iespēja doties neparastā sapņu pasaulē, kas ne vienmēr ir acīmredzami šķirta no realitātes. Caur japāņu tautas pasakas "Akinosukes sapnis" rindām atklāsim svarīgas atziņas, kas ļaus pasauli skatīt no jauniem skatpunktiem," vēsta uzveduma veidotāji. Koncerta dramaturgs Klāvs Mellis un režisore Anna Klišāne parūpējušies, lai katrs pasakas elements harmoniski savītos ar Riharda Zaļupes mūziku, radot unikālu un piepildītu notikumu diriģenta Raimonda Gulbja pavadībā.

"Šis projekts bija tas, kur es mēģināju trāpīt kaut kur pa vidu. Lai bērniem būtu jautri, jo – ja viņiem nav jautri, viņiem tas nav interesanti. Lai tas būtu interesanti un tajā pašā laikā – svarīgi –, un arī kaut kādā veidā nopietni. Lai arī vecākiem, uz koncertuzvedumu atnākot, būtu kaut kāda pievienotā vērtība," ar gaidāmā notikuma ieceri dalās uzveduma mūzikas autors, komponists Rihards Zaļupe.

Izrādē izmantoto ilustrāciju autors ir Emīls Ābele, kurš ir arī Ritma grupas dalībnieks.

Organizatori atgādina, ka svētdien, 25. augustā, no Rīgas uz Rēzekni un atpakaļ tiek organizēts skatītāju autobuss, lai ērti nokļūtu uz koncertu Rēzeknē. Projekts iekļauts kultūrizglītības programmā "Latvijas skolas soma".

Jau vēstīts, ka šogad "LNSO Vasarnīca" notiek no 23. līdz 25. augustam Latgales vēstniecībā "Gors", Rēzeknē. 23. augustā,simboliski atzīmējot "Baltijas ceļa" 35. gadadienu, festivālu atklās Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris, kas atskaņos Mikaloja Konstantīna Čurļona un Morisa Ravela opusus, kā arī Ludviga van Bēthovena Piekto simfoniju. Ravela Klavierkoncerta kreisajai rokai atskaņojumā solists būs pianists Luks Geņušs (Lukas Geniušas). Pie diriģenta pults stāsies arī Latvijas klausītāju iemīļotais lietuviešu maestro Gintars Rinkēvičs (Gintaras Rinkevičius).

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!