Foto: LETA

Liepājas mūziķis Juris Pavītols pēc Latvijas Patentu reģistra valdes veiktās ekspertīzes nostiprinājis savā īpašumā preču zīmi "Līvi", liecina paša mūziķa "Facebook" publicētā informācija. To apstiprina arī Latvijas Patentu reģistra valdes mājaslapā atrodamajā datu bāzē pieejamā informācija. Patentu valdes lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

"Ar Latvijas Patentu reģistra valdes 2024. gada 20. augusta lēmumu Nr. M 79 870 un pēc ekspertu veiktās analīzes esmu nostiprinājis savā lietošanā/ īpašumā manis 1972.g. izvēlēto un 1974.g. Latvijas PSR Kultūras ministrijas apstiprināto grupas/ ansambļa intelektuālo īpašumu nosaukumu "Līvi"," raksta Pavītols.

"Daru to zināmu interesentiem, skaņu ierakstu studijām, mūzikas producentiem un izdevējiem, klubu, kultūras iestāžu īpašniekiem, radio, TV studijām, presei. Ar 2024. gada 27. augusta pulksten 18 nosaukuma "Līvi" izmantošana mūzikas grupai, jaunradītām dziesmām, koncertiem, ierakstiem, nošu izdevumiem, platēm, CD, kino, foto, video, visam, kas piekritīgi augstāk minētam, bez manas rakstiskas atļaujas tiks saistīti ar juridisku un finansiālu atbildību," norāda Pavītols.

Mūziķis jau iepriekš kritizējis Ainaru Virgu un kopā ar viņu muzicējošo kolektīvu, kas šobrīd lieto nosaukumu "Līvi", uzskatot, ka līdz ar grupas vokālista un basģitārista Jāņa Groduma aiziešanu mūžībā 2010. gadā grupa "Līvi" ir beigusi pastāvēt. Tāpat Pavītols arī iepriekš ir norādījis uz kļūdainām Latvijas rokmūzikas leģendas "Līvi" agrīnās vēstures interpretācijām, piemēram, saistībā ar precīzu gadu, kad būtu svinama grupa 50. jubileja.

Pavītols ir sarakstījis grāmatu "Liecinieka spoguļportrets" ("Jumava", 2022). Grāmatā autors apraksta redzēto un piedzīvoto rokgrupu "Līvi" un "Saime" dibināšanas laikos, kā arī notikumus, kas skāruši kolektīvu mūziķus un to pamatlicēju. Autors atklāj personīgo pieredzi, stāstot par rokmūzikas aizkulisēm, kā arī grupu "Līvi" un "Saime" attīstību.

Juris Pavītols ir latviešu mūziķis, politiķis, bijušais zemessargs un Latvijas Tautas frontes dalībnieks. Viņš uzskatāms par vienu no pašmāju roka pamatlicējiem.

Kā Nacionālajā enciklopēdijā raksta muzikoloģe un Latvijas rokmūzikas vēstures pētniece Daiga Mazvērsīte, grupa "Līvi" dibināta 1971. gadā Liepājā (nosaukums apstiprināts pāris gadu vēlāk) un tā ir kļuvusi par vienu no latviešu roka simboliem.

1981. gadā tā laika kultūras ministrs Vladimirs Kaupužs "Līviem" aizliedza koncertēt ārpus Liepājas kultūras nama, bet Juri Pavītolu atstādināja no grupas vadītāja amata. Pusgadu "Līvi" darbojās bez oficiāla vadītāja. 1982. gada oktobrī "Līvi" ar koncertbraucienu pie Rietumsibīrijas ceļu būvētājiem (deviņi koncerti sešās dienās) atsāka darbību, novembrī no paša dibinātā kolektīva Pavītols aizgāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!