Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Par apvienošanos paziņojuši britpopa kustības līderi brāļi Galaheri un viņu grupa "Oasis".

"Ieroči ir krituši un klusē. Zvaigznes sastājušās labvēlīgi. Lielā gaidīšana ir galā. Nāciet redzēt. To televizorā nerādīs," raksta "Oasis".

Grupa izziņojusi, ka nākamgad dosies pasaules turnejā.

Šobrīd zināms, ka turneja sāksies Lielbritānija ar uzstāšanos Kārdifā 2025. gada 4. un 5. jūlijā, tiem sekos četru koncertu rezidence "Oasis" dzimtajā Mančestrā, bet 2025. gada augustā gaidāmi koncerti Londonā, Edinburgā un arī Dublinā, Īrijā. Biļetes pārdošanā būs no šī gada 31. augusta.

To, ka "Oasis" varētu apvienoties un izziņot koncertus, jau varēja secināt no Liama un Noela Galaheru sociālo mediju ierakstiem – abi vienlaikus bija publicējuši datumu un laiku – 28.08.24, 8am (10 no rīta pēc Latvija laika), attiecīgi dodot iemeslu spekulācijām par gaidāmo paziņojumu britu medijos.

"Oasis" dibināta 1991. gadā Mančestrā, Lielbritānijā, bet plašu klausītāju un mediju uzmanību iemantoja ar debijas albumu "Definitely Maybe", bet pasaules slavu un straujus komerciālos panākumus mūziķiem atnesa otrais albums "(What's the Story) Morning Glory?" ar hitiem "Wonderwall", "Don't Look Back in Anger", "Morning Glory" un citiem. Kopumā grupa izdevusi septiņus albumus, no tiem jaunākais – "Dig Out Your Soul" iznāca 2008. gadā.

"Oasis" plašu publicitāti guva arī ar savu bohēmisko uzvedību un abu līderu Liama un Noela Galahera savstarpējiem strīdiem un skandāliem. To rezultātā grupa 2009. gadā izjuka, bet abi brāļi uzsāka solokarjeras, kategoriski noliedzot jebkādu iespēju, ka "Oasis" jelkad varētu apvienoties.

"Oasis" ir saņēmusi sešas "Brit Awards" balvas, tai skaitā par izcilu ieguldījumu mūzikā (2007) un labāko britu albumu 30 gadu laikā par "What’s the Story) Morning Glory?)". Šis albums vairākkārt ticis iekļauts dažādu respektablu mūzikas izdevumu visu laiku labāko albumu topos, bet pati grupa – atzīta par vienu no nozīmīgākajām britu mūzikas apvienībām.

"Oasis" bija arī daļa no sacensības, kas populārās mūzikas vēsturē palikusi ar nosaukumu "Britpopa cīņa" jeb "The Battle of Britpop". Šī "cīņa", kas plaši tika atspoguļota britu presē, bija sacensība par klausītāju uzmanību un arī singlu iegādi starp divām tobrīd jaunām, populārām britpopa grupām – "Oasis" un "Blur". "Cīņas" kulminācija bija 1995. gada augusts, kad abas grupas reizē izdeva singlus – "Oasis" dziesmu "Roll With It", bet "Blur" – "Country House", sacenšoties par pirmo vietu britu singlu topā. Toreiz uzvaru guva "Blur", "Country House" pārdodot 274 000 eksemplāros. Tomēr 2009. gadā Lielbritānijas autortiesību aģentūra "PRS For Music" publicēja pārskatu, kurā atzina, ka ilgtermiņā šajā cīņā uzvarētāja ir "Oasis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!