Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sestdien, 31. augustā, tirdzniecībā nonāca britu grupas "Oasis" 2025. gadā gaidāmo Lielbritānijas un Īrijas koncertu biļetes. Milzīgais pieprasījums pēc tām licis desmitiem tūkstošu fanu stāvēt stundām ilgās virtuālajās rindās un gaidīt savu iespēju tikt pie kārotās biļetes. Tāpat nav snauduši spekulanti un izmanto iespēju iedzīvoties.

Kā vēsta BBC, otrreizējā tirgū jau parādījušās biļetes, kas šauram fanu lokam tika tirgotas dienu iepriekš. To cena sasniedz 6000 mārciņu jeb aptuveni 7100 eiro par biļeti; sākotnējā cena bija 135 mārciņas jeb aptuveni 160 eiro par biļeti.

Jau vēstīts, ka "Oasis" līderi, brāļi Liams un Noels Galaheri, šī gada 27. augustā pavēstīja – pēc 15 gadu pārtraukuma un solījumiem nekad vairs kopā nespēlēt viņi tomēr ir apvienojušies un 2025. gadā dosies pasaules turnejā, tai skaitā sniedzot vairākus koncertus Lielbritānijā un Īrijā.

BBC sestdienas vakarā raksta, ka globālā biļešu tirdzniecības tīkla "Ticketmaster" Īrijas nodaļa ziņo, ka divi Dublinā plānotie koncerti nākamā gada augustā jau ir izpārdoti. Tikmēr tūkstošiem cilvēku joprojām gaida virtuālajās rindās. Uz Lielbritānijā gaidāmo koncertu atlikušajām biļetēm kompānija ir ieslēgusi tā saukto "dynamic pricing" jeb dinamiskās cenas politiku, kas nozīmē, ka līdz ar rindas garumu pieaug arī biļetes cena. Kā vēsta BBC, šobrīd cena par vienu biļeti sasniedz jau 355 mārciņu jeb aptuveni 420 eiro.

Tas raisījis fanu neapmierinātību, taču "Ticketmaster" pārstāvji skaidro, ka dinamiskās cenas politiku nosaka pasākuma organizators, nevis tirdzniecības serviss. Tāpat arī kompānija apstiprina, ka, tiekot pie augstākas cenas biļetes, pircējs nesaņems nekādus bonusus vai papildu privilēģijas koncerta apmeklēšanai.

Tāpat vairāki "Oasis" fani sūdzējušies, ka "izmesti" no virtuālās rindas, jo klasificēti kā "boti", ko izmanto spekulanti, lai iepirktu biļetes uz pieprasītiem pasākumiem.

Tikmēr "Ticketmaster" aicina koncerta biļešu kārotājus visā pasaulē būt pacietīgiem. Kompānijas izplatītājā paziņojumā teikts: "Kā jau tas bija gaidāms, "Oasis" ir neticami populāra grupa. Mēs apstrādājam pirkumus tik ātri, cik vien tas ir iespējams, tāpēc, lūdzu, palieciet savā vietā virtuālajā rindā."

BBC arī vēsta, ka ierobežots biļešu skaits uz Lielbritānijas koncertiem īpašām fanu grupām bija pieejams tirdzniecībā jau piektdien, 30. augustā. Taču daļa no tām jau ir nokļuvušas spekulantu rokās un jau tiek tirgotas otrreizējā tirgū.

Piemēram, "Oasis" koncertu biļetes jau var iegādāties vietnēs "StubHub" un "Viagogo". Kā novēroja BBC, visdārgāk – par 6000 mārciņām – tiek tirgotas biļetes uz koncertu Vemblija stadionā, Londonā, kas gaidāms 2025. gada 26. jūlijā. Biļetes uz turnejas atklāšanas koncertu Kārdifā nākamā gada 4. jūlijā tiek tirgotas par 4500 mārciņām jeb aptuveni 5300 eiro. Savukārt par Edinburgas koncerta biļetēm spekulanti prasa līdz 4000 mārciņām jeb aptuveni 4700 eiro. Tāpat četrciparu skaitli sasniedz stāvietu biļešu cena uz koncertiem "Oasis" dzimtajā Mančestrā.

Kopumā uz 17 izziņotajiem koncertiem tirdzniecībā bija pieejamas ap 1.4 miljoniem biļešu.

Kā liecina, sestdienas, 31. augusta, vakarā "Oasis" sociālo mediju kontos publicētā informācija, visi 17 koncerti dienas laikā ir izpārdoti.

"Oasis" dibināta 1991. gadā Mančestrā, Lielbritānijā, bet plašu klausītāju un mediju uzmanību iemantoja ar debijas albumu "Definitely Maybe" 1994. gadā. Pasaules slavu un straujus komerciālos panākumus mūziķiem atnesa otrais albums "(What's the Story) Morning Glory?" (1995) ar hitiem "Wonderwall", "Don't Look Back in Anger", "Morning Glory" un citiem. Kopumā grupa izdevusi septiņus albumus, no tiem jaunākais – "Dig Out Your Soul" iznāca 2008. gadā.

90. gados Oasis bija britpopa kustības līdere un kļuva par vienu no savas paaudzes slavenākajām rokgrupām.

"Oasis" plašu publicitāti guva arī ar savu bohēmisko uzvedību un abu līderu Liama un Noela Galahera savstarpējiem strīdiem un skandāliem. To rezultātā grupa 2009. gadā izjuka, bet abi brāļi uzsāka solokarjeras, kategoriski noliedzot jebkādu iespēju, ka "Oasis" jelkad varētu apvienoties.

"Oasis" ir saņēmusi sešas "Brit Awards" balvas, tai skaitā par izcilu ieguldījumu mūzikā (2007) un labāko britu albumu 30 gadu laikā par "(What’s the Story) Morning Glory?". Šis albums vairākkārt ticis iekļauts dažādu respektablu mūzikas izdevumu visu laiku labāko albumu topos, bet pati grupa – atzīta par vienu no nozīmīgākajām britu mūzikas apvienībām.

"Oasis" bija arī daļa no sacensības, kas populārās mūzikas vēsturē palikusi ar nosaukumu "Britpopa cīņa" jeb "The Battle of Britpop". Šī "cīņa", kas plaši tika atspoguļota britu presē, bija sacensība par klausītāju uzmanību un arī singlu iegādi starp divām tobrīd jaunām, populārām britpopa grupām – "Oasis" un "Blur". "Cīņas" kulminācija bija 1995. gada augusts, kad abas grupas reizē izdeva singlus – "Oasis" dziesmu "Roll With It", bet "Blur" – "Country House", sacenšoties par pirmo vietu britu singlu topā. Toreiz uzvaru guva "Blur", "Country House" pārdodot 274 000 eksemplāros. Tomēr 2009. gadā Lielbritānijas autortiesību aģentūra "PRS For Music" publicēja pārskatu, kurā atzina, ka ilgtermiņā šajā cīņā uzvarētāja ir "Oasis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!