Foto: Ko-Cheng Lin

Rīgas Domā šī gada 14. septembrī pulksten 19 uzstāsies starptautiski atzītā ērģelniece, par "ērģeļu karalieni" dēvētā Iveta Apkalna.

Kā "Delfi" informē organizatori, koncerta programmā skanēs ērģelēm un korim radīti opusi, aptverot laiku no baroka pilnbrieda līdz pat mūsdienām. Ivetas Apkalnas solokoncerta īpašie viesi būs diriģents Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskais koris "Latvija".

Koncerta programma reprezentē vērienīgo ērģeļmūzikas attīstības ceļu 300 gadu amplitūdā. Ivetas Apkalnas izvēlētie vācu, angļu, zviedru, franču un latviešu komponistu skaņdarbi tapuši laika periodā no baroka pilnbrieda līdz pat mūsdienām un, lai arī bagāti stilistiskā un emocionālā daudzveidībā, tos caurstrāvo un vieno visdziļākā cieņa pret akadēmiskās mūzikas tradīcijām. Rīgas Doma ērģelēm – instrumentam, kuru Iveta Apkalna atzinusi par labāko starp pasaules baznīcu un katedrāļu ērģelēm šogad aprit 140 gadi un šo notikumu Iveta Apkalna godina ar koncertu, caur kuru plūst vēstures elpa visplašākajā tembrālajā krāsainībā un tehnisko iespēju varenībā, akustikas daudzveidības nianses papildinot ar Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" izcilajām vokālajām krāsām diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Iveta Apkalna ir Hamburgas Elbas Filharmonijas Goda ērģelniece, piedalījusies šīs koncertzāles atklāšanā 2017. gada janvārī un līdzās regulāriem koncertiem šajā zālē ir arī tās ērģeļu programmu sastādītāja. Taču saikne ar Latviju aizvien ir ļoti cieša – līdzās regulārai klātbūtnei Latvijas kultūras dzīvē, sniedzot koncertus ļaužu pārpildītās koncertzālēs un dievnamos, viņa ir aizsākusi vairākas īpašas muzikālas tradīcijas. Dzimtajā Rēzeknē iedibinājusi klausītāju iemīļoto Starptautisko ērģeļmūzikas festivālu "ORGANismi", kas šoruden norisināsies jau devīto reizi. Savukārt šovasar jau sesto gadu "Jūrmalas festivālu" atklāja Saullēkta koncerts – unikāls muzikāls notikums pasaules mērogā, kas savulaik aizsācies ar Ivetas ideju ieskandināt Jūrmalas koncertzāles jaunās digitālās ērģeles jūras krastā.

Biļetes uz Ivetas Apkalnas solokoncertu Rīgas Domā 14. septembrī iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!