Foto: Dan Medhurst

Svētdien, 27. oktobrī, kultūras telpā "Hanzas perons" ar audiovizuālu priekšnesumu pirmoreiz Latvijā viesosies britu elektroniskās mūzikas mākslinieks Raiens Lī Vests (Ryan Lee West) jeb "Rival Consoles" no Londonas, kura daudzo radošo darbu klāstā ir arī oriģinālmūzika populārajiem seriāliem "Stranger Things" un "Black Mirror".

Protams, neticīgāko publikas daļu mākslinieka radošajā biogrāfijā izteiktais apgalvojums, ka Raiens Lī Vests ir "viens no ietekmīgākajiem Apvienotās Karalistes elektroniskās mūzikas autoriem", varētu mudināt uzdot papildu jautājumus, bet citi mākslinieki, kuratori un norišu vietas, kas izvēlas "Rival Consoles", un kurās uzstāties izvēlas mākslinieks pats, liecina par, mazākais, ļoti cienījamu statusu šī brīža elektroniskās mūzikas autoru aprindās, tā mākslinieku piesaka koncerta rīkotāji.

Sadarbība ar Vestu bija pirmā, ko savulaik uzsāka arī Latvijas klausītājiem pazīstamā Londonas izdevniecība "Erased Tapes", un tā turpinās joprojām. Līdzīgi kā citi ap izdevniecību laika gaitā pulcējušies mākslinieki, arī "Rival Consoles" mūziku varētu lūkot rindot uz koordinātu ass, kas novilkta starp jau minēto elektronisko, studijās un ierīču laboratorijās radīto un to, ko joprojām mēdzam dēvēt par "mūsdienu klasisko" mūziku, par mākslinieku raksta "Hanzas perona" mākslinieciskais vadītājs Miks Magone. Nav tālu jāmeklē pēc domubiedriem Nilsa Frāma (Nils Frahm), Niko Mjūlija (Nico Muhly), Džona Hopkinsa (John Hopkins) un Maksa Kūpera (Max Cooper), lai kā par sava veida klubiņam piederīgu runātu par pašu Raienu Lī. Klubiņam, kura biedri spēj likt arī sintezatoriem skanēt cilvēcīgi un atmosfēriski. Vai, kā Raiena Lī gadījumā, kurus motivē un uz priekšu dzen pastāvīgā iekšējā nepieciešamība pēc iespējami dabiskāka, cilvēciskota skanējuma, tādējādi savā daiļradē aprobējot dažādus akustiskos mūzikas instrumentus – piemēram, ģitāru vai klavieres – un demonstrējot arī apskaužamas "dziesmudara" spējas.

Lesteras De Montforta universitātes absolvents Raiens Lī Vests mūzikas producēšanā plašāku klausītāju uzmanību piesaistīja ar izdevumiem "Odyssey" un "Sonne", kas klajā nāca pirms aptuveni desmit gadiem, un apliecināja autora spēju radīt mūziku, kas vienlīdz pārliecinoši iedarbojas gan mājas un labas skaņas sistēmas priekšā, gan plašākās teritorijās, pievienojot nu jau neiztrūkstošu dzīvās performances komponenti – vizualitāti jeb gaismu un video partitūras.

"Rival Consoles" ar īpašām īpašām performancēm uzstājies elektroniskās mūzikas pasākumos "Boiler Room" un muzejā "Tate Modern", festivālos "Sonar", "Moogfest", 'Mutek’, "Big Ears", Roskildē un citviet, radījis oriģinālmūziku seriāliem "Black Mirror" (sērijai "Striking Vipers") un "Stranger Things", izdevis vairākus albumus, no kuriem pēdējais ar nosaukumu "Now Is" klajā nācis 2022. gada rudenī un ar kuru jaunus klausītājus Raiens Lī Vests turpinās iepazīstināt arī šajā rudenī gaidāmajos koncertos. Tostarp, kopīgā turnejā ar pazīstamo islandiešu/ Fēru salu duetu "Kiasmos".

"Tā kā neesmu caur un cauri perfekcionists, savu mūziku uztveru un arī citiem pasniedzu kā sava veida skices. Zinu, ka ir lērums producentu, kuri grib panākt absolūti nevainojami skanošu rezultātu, bet vairumā gadījumu šī spēja cilvēkiem dabīgi nepiemīt, un rezultātā tu kļūsti pavisam neradošs. Es dodu priekšroku neizpētītām, raupjākām teritorijām, kurās, protams, lietas varētu tikt "piepucētas" daudz rūpīgāk, taču manevru iespējamība man šķiet daudz interesantāka. Manuprāt, sava veida bīstamība slēpjas ar datoriem radītajā elektroniskajā mūzikā. Tu vari pavadīt bezgalīgi daudz laika, slīpējot nianses līdz perfekcijai, bet tas nenozīmē, ka rezultātā rodas jēgpilnāka māksla…" sarunā ar žurnāla "Clash" mūzikas apskatnieku atzinis Raiens Lī Vests. Varbūt arī tāpēc ir grūti iebilst kādā citā recenzijā savulaik secinātajam, ka "Rival Consoles" "ir neiespējami ignorēt un grūti aizmirst".

Biļetes uz 'Rival Consoles’ audiovizuālo priekšnesumu "Hanzas peronā" 27. oktobrī nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!