Foto: Publicitātes foto

Novembrī jauniestudējumā atdzims Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes mūzikls "Neglītais pīlēns". Režisore Rēzija Kalniņa to veido jaunā interpretācijā ar citu nosaukumu – "Galms (pa)galmā" – kā alegoriju pieaugušajiem par varu, indivīdu, citādo. Gaidot pirmizrādi, klausītājiem tiek nodota dziesma "Dārgākais uz pasaules" no gaidāmā mūzikla. Dziesmu iedziedājuši visi mūzikla aktieri, aranžiju veidojis Jānis Lūsēns jun., video – Harijs Blāze.

Režisore Rēzija Kalniņa norāda, ka dziesma un mūzikls kopumā ir vēstījums par to, cik svarīgi ir novērtēt mūsu brīvību un, cik trausla ir tā robeža, lai nonāktu iesprostotiem sistēmas vai pašiem savā "būrītī". Mums ir jāmāk un jāzin, kā pacelties spārnos pat tad, ja kāds cits mēģina iestāstīt pretējo – ka esam putni, kuri nelido.

"Galms (pa)galmā" ir pašpasludināta vara kādā provincē, kurā "sētas" iemītnieki nav redzējuši "tālāk par savu knābi". Vieta un laiks – mūsdienas vai pagātne, vai nākotne, tā iestudējuma interpretāciju iezīmē tā veidotāji.

"Kas ir neglītums? Neatbilstība stereotipiem? Neērtums? Kāds Citādais ienāk pagalmā, kurā valda absolūta bezierunu pakļaušanās, izkalpošanās, aklums, kurlums un bezcerība. Verdzība... Un šis Citādais iet cauri savas dzīves krusta ceļam, lai parādītu citiem, ka ir iespējams pretoties, just, lidot un pacelties "spārnos"- Brīvībā. Lai līdz tam nokļūtu, ir jānokāpj savā "ellē" un jāsatiek pašam sava Ēna", saka mūzikla režisore Rēzija Kalniņa.

Vairāk nekā pirms 20 gadiem iestudētajā Liepājas teātra izrādē galvenajā – Neglītā pīlēna – lomā bija redzama dziedātāja Marija Naumova. Šoreiz jaunajā uzvedumā dziedātāja atveidos Pīļu māti. "Šī izrāde man bija ļoti mīļa un jau toreiz – pirms 24 gadiem es dziļi sevī jutu, ka tā vēlreiz atgriezīsies manā dzīvē. Šī transformācija man ir ļoti dabiska, jo kā pīlēns es esmu izaugusi un kļuvusi par mammu reālajā dzīvē. Savos koncertos vēl aizvien izpildu dziesmu no ainas, kurā Neglītais pīlēns pirmo reizi satiek savu mammu, tādēļ šī loma man ir tuva un svarīga. Būs ļoti interesanti izdzīvot to no jauna skatupunkta," par savu atgriešanos mūziklā priecājas Marija Naumova.

Neglītā pīlēna lomā dublēsies divas jaunās, daudzsološās solistes – Luka un Lote Voiska. Pīļu māte būs dziedātāja Marija Naumova, Ļaunā seska ādā iejutīsies dziedātājs Atis Zviedris, Vecā žurka – dziedātāja Alise Kante, Seskabrāļi - Edvards Grieze un Artūrs Biķernieks. Vistiņas Cekulītes lomā Elīna Bojarkina vai Austra Elza Kozuliņa, Gaili atveidos Emīls Gilučs-Lācis, Portugāles Pīle – Anmary, Zosis – Toms Kalderauskis, Sarma Liede, Austra Elza Kozuliņa vai Elīna Bojarkina, Pērļu vistiņas – Zane Lazdiņa, Beate Megija Baranovska un Karīna Laugale, bet Skaistā balss būs dziedātāja Līga Priede un Laura Erdlāne.

Uzveduma režisore – Rēzija Kalniņa, režisores asistents – Voldemārs Rode, horeogrāfe – Inga Krasovska, scenogrāfs – Normunds Bērziņš (MAD), kostīmu māksliniece – Dita Enikova, vokālā pedagoģe – Ilze Dzenīte, mūzikas aranžētājs – Jānis Lūsēns jun., producents – Aigars Dinsbergs (Producentu Grupa 7).

Mūzikla pirmizrāde gaidāma 3. novembrī Vidzemes koncertzālē "Cēsis". Izziņotas izrādes arī 4. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī, 10. novembrī Liepājā koncertzālē "Lielais dzintars", 16. novembrī Latgales vēstniecībā "Gors", 17.novembrī Rīgā, VEF Kultūras pilī, 23. novembrī Valmieras Kultūras centrā, 24. novembrī Ogres Kultūras centrā, 29. novembrī Slampes Kultūras pilī, 30. novembrī Kultūras centrā "Siguldas devons", 1. decembrī Ventspilī, Teātra namā "Jūras vārti", 2. decembrī Rīgā, VEF Kultūras pilī, 8. decembrī Jelgavas Kultūras namā, 2. februārī Alūksnes Kultūras centrā, 8. februārī Limbažu Kultūras namā un 9. februārī Līvānu novada Kultūras centrā.

Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!