Foto: "Igor Studio". Čellists Pablo Fernandess

Ar svētku lielkoncertu sestdien, 21. septembrī, koncertzāle "Cēsis" svinēs desmito pastāvēšanas gadadienu.

Kā "Delfi" informē koncerta rīkotāji, programma izcels koncertzāles spilgtākās atpazīstamības zīmes – čella skanējumu Antonīna Dvoržāka opusā spāņu virtuoza Pablo Ferandesa sniegumā un latviešu komponista Pētera Vaska mūziku – meditāciju "Vientuļais eņģelis" izcilās vijolnieces Vinetas Sareikas lasījumā. Savukārt, zāles akustiskais krāšņums tiks uzburts Ludviga van Bēthovena muzikālajā fantāzijā vērienīgam mūziķu sastāvam – pianists Daumants Liepiņš, operas solisti, koris "Kamēr…" un Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Tadeuša Voicehovska vadībā.

"Šis koncertzālei "Cēsis" īpašais vakars ir kvintesence tām vērtībām, kurām esam sekojuši un kalpojuši visus desmit radošos gadus. Te nav vieta pelēcībai, viduvējībai, te mirdz talants, izcilība, augsts profesionālisms, neizsīkstošs radošums un lielu personību starojums. Tādēļ koncertzāles mūzikas un mākslas desmitgadi izgaismojam ar notikumiem, kas ikvienam saistās ar tās vārdu," saka koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Foto: LETA. Vidzemes koncertzāles "Cēsis" vadītāja Inese Zagorska

Jubilejas koncerta pirmā daļa būs veltīta koncertzāles radītā, Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā vienīgā starptautiskā festivāla "Čello Cēsis" desmitajai gadskārtai – tajā skanēs čehu romantiķa Antonīna Dvoržāka Koncerts čellam ar orķestri siminorā.

Šo čella lielkoncertu atskaņos spāņu čellists Pablo Ferandess (Pablo Ferrández) - XV Starptautiskā Čaikovska konkursa uzvarētājs un "SONY Classical" ekskluzīvais mākslinieks. Viņš ir kļuvis par čella fenomenu un vienu no pieprasītākajiem savas paaudzes instrumentālistiem. Kā raksta žurnāls "El Pais", Ferandesam "piemīt viss: tehnika, kaislība, solista gars, izteiksmīgums un šarms". Dvoržāka čellkoncerta atskaņojumā Cēsīs pie Liepājas simfoniskā orķestra diriģenta pults – poļu maestro Tadeušs Voicehovskis.

Vakara otrajā daļā skanēs simbolisks veltījums koncertzāles otrajai raksturzīmei – ikgadējam festivālam "Pētera Vaska mūzikas aprīlis", un ciešajai sadarbībai ar pasaulē visvairāk atskaņoto latviešu komponistu, tuvu koncertzāles draugu Pēteri Vasku. Svētku vakarā izcilās latviešu vijolnieces Vinetas Sareikas un Liepājas simfoniskā orķestra lasījumā skanēs Meditācija vijolei un stīginstrumentu orķestrim "Vientuļais eņģelis".

Foto: Publicitātes foto. Vijolniece Vineta Sareika

Sareikas daudzpusīgā karjera aptver plašu darbību klāstu – izcila soliste, kamermūziķe, "Artemis Quartet" dalībniece, pedagoģe un pirmā sieviete, kas ieņēmusi koncertmeistares amatu Berlīnes filharmonijas orķestra vēsturē.

Savukārt, desmitās jubilejas koncerta kulminācijā – mūzikas dižgara Ludviga van Bēthovena Fantāzija korim, klavierēm un orķestrim. Opuss, kas ir kā himna visām mākslām, un kā priekšvēstnesis komponista daiļrades vēlīnākiem meistardarbiem – "Odai priekam" un Devītajai simfonija.

Fantāzijas atskaņojumā piedalīsies viens no atzītākajiem jaunās paaudzes latviešu pianistiem, vasaras sākumā aizvadītā Gēzas Andas Starptautiskā pianistu konkursa laureāts Daumants Liepiņš, koris "Kamēr…", solisti – Jolanta Strikaite-Lapiņa, Ieva Parša, Rihards Mačanovskis, Artjoms Safronovs, Patriks Kārlis Stepe, Maija Beatrise Punka un Liepājas simfoniskais orķestris.

Foto: F64

Ērtākai nokļūšanai uz koncertu no Rīgas uz Cēsīm tiek organizēts īpašs autobuss, uz kuru biļetes iespējams iegādātie atsevišķi.

Koncertzāle "Cēsis" durvis vēra 2014. gada 31. maijā, kuplinot Latvijas reģionālo koncertzāļu - Latgales vēstniecība "Gors", Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars", Ventspils koncertzāle "Latvija", pulku. Savā mākslinieciskajā darbībā un satura veidošanā vadoties pēc trim pamatprincipiem – izcilība, unikalitāte un laikmetīgums, dažādās mūzikas un mākslas formās aizvadītos desmit gadus esam centušies rosināt mūsu apmeklētājus domāt, izzināt, līdzpārdzīvot, just un ārpus ikdienišķā gūt jaunas emocijas un jaunu enerģiju.

Biļetes uz jubilejas koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!