Foto: Adriano Heitman

Latvijas Nacionālajā operā šī gada 7. oktobrī uzstāsies pasaulslavenā argentīniešu pianiste Marta Argeriča. Iepriekš viņa Latvijā uzstājusies 2014. gadā.

Šoreiz 83 gadus vecā pianisma leģenda Latvijā spēlēs programmu ar Sergeja Prokofjeva un Sergeja Rahmaņinova skaņdarbiem.

Kā raksta koncerta rīkotāji, Marta Argeriča pie klavierēm ir kopš triju gadu vecuma, bet uz skatuves – kopš astoņu. Lai kļūtu par diženu mūziķi, ilgi gadi jāaizvada vienatnē ar instrumentu. Tagad mūziķe atzīstas, ka visu mūžu bēgusi no vientulības. "Pianists Frīdrihs Gulda, kurš man iemācījis ārkārtīgi daudz, reiz teica: pamati tev ir jāapgūst līdz 16 gadu slieksnim, pēc tam cilvēks kļūst dumjāks. Savos 17 es dzīvoju četrdesmitgadīgas dāmas dzīvi… un atzinu to par skumju esam: ceļoju pa pasauli, bet biju viena. Biju kautrīga – tāda esmu joprojām, man šķiet, šī īpašība mūs nepamet. Taču tagad man visur ir draugi." Mūzikai, viņasprāt, ir nozīme un jēga tikai tad, ja tajā var dalīties. Un ne tikai ar klausītājiem, bet arī līdzradītājiem – kolēģiem.

Tāpēc no 54 koncertiem, kurus Argeriča sniedz no 2024. gada janvāra līdz oktobrim, no Tokijas līdz Barselonai, 53 tiek spēlēti duetā, ansamblī vai ar orķestri – un tikai viens bijis solokoncerts.

Jāpiebilst, ka regulāri Martas Argeričas skatuves partneri ir Latvijā dzimušie vijolnieks Gidons Krēmers un čellists Miša Maiskis.

Savukārt oktobrī Latvijas Nacionālajā operā viņas skatuves biedrene būs japāņu pianiste Akane Sakai. Kopā viņas muzicē jau 10 gadus un saprotas tik labi, ka kopīgi strādā pie ikgadējā Martas Argeričas festivāla, kas norisinās Hamburgā, vēsta koncerta rīkotāji.

Martu Argeriču atzīst par mūsdienu akadēmiskās mūzikas ikonu. Kā uzsver koncerta organizatori, tas noteikti nav tikai izcilās virtuozitātes dēļ: ņipri pirksti sen vairs nav sensācija. Spožais diriģents Antonio Papāno teic, ka klausītāji intuitīvi saprot – Arheriča mūziku "neizpilda", viņa pati ir mūzika: "Pirmām kārtām pievērsiet uzmanību viņas enerģijai! Tā ir satriecoša, taču šis temps, šīs vētrainās emocijas viņai netraucē ļoti precīzi atveidot ikvienu muzikālā zīmējuma niansi. Bet to dara vien retais pianists. Viņu nevar iesprostot būrī, aiz atslēgas, likt pakļauties – viņa ir absolūts gara brīvības iemiesojums. Un vēl – šī augstā klase, šī vecmodīgā elegance… Šķiet, viņa pārstāv citu laikmetu… Tas ir apbrīnojami."

Marta Argeriča ir saņēmusi trīs "Grammy" balvas, Japānas, Francijas, ASV, Itālijas, kā arī dzimtās Argentīnas goda ordeņus, mūziķes vārdā nosaukti festivāli (Hamburgā, Lugāno un Buenosairesā). Žurnāls "Gramophone" iekļāvis viņu savā Slavas zālē, bet mūzikas kritiķi allaž apbēruši viņu ar skaļiem epitetiem - "dievišķā", "apburošā", "fenomenālā".

Biļetes uz Martas Argeričas koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!